In the shadows of thy night, she's dressed in white

P o r t a l

..

Vita Frun

:: Inspelningsår: 1962

:: Regi: Arne Mattssson

:: Medverkande: Karl-Arne Holmsten, Anita Björk, Nils Hallberg, mfl.

Den vackra Eva dränker sig en mörk kväll i ett kärr. Detta är början på Arne Mattssons fjärde del i Hillman-serien. Här återgår han återigen till svartvitt, detta efter färgsprakande "Mannekäng i Rött" och "Ryttare i Blått", troligtvis tyckte han att det svartvita passade bättre till denna lite gotiska historia om en vit fru som hemsöker det annars så fina godset. Även om detta är en del i Hillman-serien så kommer inte Herr Hillman, spelad av Karl-Arne Holmsten, in i handlingen först efter halva filmen gått, och fru Hillman, som annars spelas av Anna-Lisa Ericsson, är inte med alls. Destomer skildrar handlingen Hillman-följeslagaren Freddie, som här jobbar extra på en resturang, och hans fästmö Sonja som går i giftastankar..

Bland suspekta karaktärer runt slottsgodset kryper skräcken på om legenden om den vita frun och från pavilongen hörs Evas klinkande. Detta är den mörkaste delen i serien och betydligt mer inriktad på rysare än thriller. Arne Mattsson leker som vanligt med kameravinklar och kameraåknigar, men så kallades han också för Orson Räls. Med i filmen ses också Sif Ruud, som vanligt gör en bra insats, här vid namn Eivor. Jan Malmsjö dyker också upp liksom Mattsson-favoriten Anita Björk..

Manus skrevs, som i alla filmer om paret Hillman, av Folke Mellvig och utmärkt foto av Hilding Bladh. Musiken är inte heller att leka med och här bjuds vi på ett isande sådant. Nils Hallberg, som spelar Freddie, gör sin vanliga stammande dektektiv och gör som vanligt bra ifrån sig i lustfyllda scener. Tyvärr blev det inte så här bra igen när Mattsson gjorde femte delen i serien, "Den gula bilen", och är det bara jag som tycker att den italienska giallon "The night Evelyn came out of her Grave", som kom senare, påminner väldigt mycket om "Vita frun"?