In the shadows of thy night, she's dressed in white

P o r t a l

..

Julmarknader och svensk film

[ 05 december 2020 ]

vf_secound_linje_sized_framed.gif (99 bytes)

:: Den första december visades Ingmar Bergmans sista (?) verk på SVT, uppföljaren på relationsdramat "Scener ur ett äktenskap" som spelades in för ca. 30 år sedan, "Saraband". Här bjuds vi än en gång på relationen mellan Liv och Erlands karaktärer, här 30 år äldre, och visst blir det, liksom i föregångaren, lite pratigt vissa gånger, men det är ju mer eller mindre vad dessa dramer går ut på. En helt okej film på två timmar av Sveriges främste regissör och ett värdigt avslut på en lång karriär. Vill man dock se till Bergmans storhet som regissör ska man undgå de pratiga relationsdramerna, som synd nog allt för många förknippar med Bergman, och istället kasta sig, främst, över de superba "Jungfrukällan", "Det sjunde inseglet", "Smultronstället", "Sommaren med Monica", "Sommarnattens leende" och "Gycklarnas afton". Glöm heller inte "Nattvardsgästerna" främst för Max von Sydows karaktär när denne är nedstämd för självmordsbenägna asiater, kul shite..

:: Ihelgen som kommer är det julmarknad i Sveriges trevligaste stad, Nora. Att jag tycker att den är mysigast spelar till stor roll att det var där som Arne Mattsson spelade in klassiken "Ljuvlig är Sommarnatten" och hela staden är likt en levande filmscen. Där kan ett Arne-fan gå från inspelningsplats till inspelningsplats och t.ex. tänka sig hur kamerarälsen varit plaserad. Där kan man t.ex. hänga i porten likt Anita Björk, sitta i kyrkbänken likt Allan Edwall, åka bil på gatorna likt Per Oscarsson, vara inne på bakgården likt Karl-Arne Holmsten eller stå invid fontänen på torget, vara på tågstationen eller promenera nere vid sjön och drömma sig bort. Eller varför inte gå in i affären som har ett fotoalbum från inspelningen och från premiären som faktiskt även den var i Nora, trevlig semester!

:: Hörde duetten mellan Ozzy och hans dotter Kelly för några dagar sedan. Den gamla Sabbath låten "Changes" har i vissa fall skrivits och arrangerats om. Kelly är knappast en bra sångerska, hon kan förvisso skrika rätt bra, och har man inte sedan länge blivit riktigt trött på att dom lanserar sin far-dotter-relation på detta vis, menar förstås också Madonna covern "Papa don't preatch"? Nu sjunger de "We are goin' through changes" bland sorgsna stråkar och fioler, we get it! Originalet är iallafall mycket bättre och sjung helst inte denna i Globen i januari.

:: Jocke och Jessica får här en speciell hälsning på vad som komma skall. De får tillsammans en fin julklapp iår, i form av ett litet barn. Lycka till med allt önskar vitafrun!

vf_secound_linje_sized_framed.gif (99 bytes)

:: Dagens play [film]

Casualties of War

- Regi: Brian de Palma

De Palmas film om Vietnamn-krigets baksidor där ett gäng soldater kidnappar en ung kvinna, tar med henne lång bort, våldtar och mördar henne. Michael J. Fox i, mer eller mindre, paradroll..

:: Dagens play [musik]

Black Sabbath - Changes

För att originalet är bäst..