In the shadows of thy night, she's dressed in white

P o r t a l

..

Star One

:: Live on Earth | Inspelningsår: 2002 | Hemsida

Denna hopsatta grupp är egentligen ett projekt som i sitt fullständiga namn heter "Arjen Anthony Lucassen:s Star One" och det är då Arjens projekt att sammanfoga diverse sångare till en konstellation som bara skulle spela tillsammans live, och det gjorde de också, detta är nämligen live! Arjen är förresten grundare till gruppen Ayreon. Det finns en bakomhistoria till denna mastordont konsert, vad den exakt handlar om vet jag inte men det har med rymden, Merlin, stjärnor, sateliter och annat rymdskrot att göra. Säkert jätteintressant, det är inte det som är Star One:s behållning dock, Arjen har nämligen haft den goda smaken att ta in After Forevers sångerska Floor Jansen och när hon, speciellt i "Valley of the queens", brister ut i sång knottrar sig huden. Med och sjunger är också Irene Jansen som jag skulle gissa är Floor's lika finstämmda syster. Hursomhelst så är det en bra skiva med många bra låtar, också en del från Ayreon och nämnde jag att Floor Jansen är med?

Swan Christy

:: Today Died Yesterday | Inspelningsår: 1999

Från Grekland kommer faktiskt detta lite gotiska band som redan i första låten, som passande nog också är skivans titel, "Today died yesterday", ristartar med en klämkäck (sa jag inte gotisk nyss?) melodi med både violiner, bra gitarriff och lite kvinnlig operasång. Det är dock en kille som sjunger i detta band och han gör det riktigt bra också, skön och bra röst på nåt vis. Han får ibland hjälp av sångerskan Rena Strouliou som främst i "Night Flower" gör en ruggigt bra ballad (ok, glöm det där gotiska förresten). Att Swan Christy jämnförts med bla. Nightwish i deras musikstil passar rätt bra och låtarna "Ressurection if possible", "One foot in grave", "No more everything" och "Here comes.. I" är riktigt bra!

Misdemeanor

:: S/T | Inspelningsår: 2002 | Hemsida

Att döpa sin första skiva till.. ingenting, är ganska vanligt, dock irriterande när man ska prata om eller skriva en recension om den, av någon anledning. Hursomhelst så fick detta svenska band bestående av idel kvinnor uppslaget till namnet från Alice Cooper och inte från hiphop-bruden som spelas flitigt i en radio nära dig. Här handlar det om klassisk heavy metal, i den skolan där det nästan är rock, med riktigt duktiga brudar bakom intrumenten. Rivstarten "Let me know" är en väldigt sättande låt och om du har otur så kan du få den i huvudet en natt så att du inte kan sova. Sedan rullar det på med hårda låtar såsom t.ex. "Annoying", "Parashoot" (tillsammans med Taj Mahal), "It's so big" och den stenhårda titeln "The beer hunter". Att Misdemeanor inte är kändare än vad dom är (ännu iallafall) är dock ett mysterium.. Upptäck!