In the shadows of thy night, she's dressed in white

P o r t a l

..

King Diamond

:: The puppet master | Inspelningsår: 2003

Den sminkade dansken med sitt minst lika berömda mickstativ och falsettröst är tillbaka med buller och bång. Med en riktigt frän historia (gissa om det handlar om dockor eller inte) och med riktigt bra låtar placerar sig denna som en av de bästa albumen som King Diamond varit involverad i. För första gången så har han dessutom en sångerska (Livia Zita) med sig som både fyller ut och förgyller skivan flera snäpp! Man kan bara beklaga sig över att hon inte fick ännu mera utrymme för sin skönsång men både handlingen och hardcore-fansen skulle nog bli lidande, men till nästa skiva får hon fan återkomma - Och då blir det toppbetyg! Handlingen kan man förresten höra dansk-fan själv berätta med tindrande ögon, i full make-up och framför brinnande ljus och utspridda knotor. Kul. Som sagt, ett riktigt bra album med en intressant, skrämmande och tragisk berättelse, bra musikarrangemang, mindre falsettskrik (om det nu är bra eller dåligt) och, för första gången, en skönsjungandes dam!

After Forever

:: Exordium | Inspelningsår: 2003 | Hemsida

Hollänska goth metal-gruppen After Forever med snygga Floor Jansen i täten släppte denna mini-cd i början av året. Här bjuds vi på sex stycken låtar varav tre är nya alster, en är intrumental och två är covers. Låtarna Beneath, lugna balladen (om Floors liv?) My choice och operamastordontet Glorifying Means är bra låtar, det tycks dock lite som att Floor lagt av med sina riktiga operarösthöjningar (oftast iallafall) men hon är fortfarande titulerad som "soprano" iallafall. Med på skivan finns också en riktigt bra cover på Iron Maidens gamla slagdänga The evil that men do och en på Randy Crawfords One day I'll fly away, otippat värre. Har du den limiterade utgåvan (som ser ut som en liten bok) bjuds du även på videon till My choice, bakom inspelningen av denna, en livespelning på The evil that.. samt lite annat smått och gott. Det är nästan mer bonusmaterial på denna skiva än en rikig musik-dvd! Bra gothic metal men Floor, mera opera nästa gång!

Sirenia

:: At sixes and sevens | Inspelningsår: 2001 | Hemsida

När Morten Vetland, grundare till Tristania, lämnade skeppet efter Beyond the veil (okej, det var trotsallt den svagaste Tristania skivan, faktiskt) så bildades Sirenia som känns som Tristania 2 på sätt och vis, men ändå ack så fräscht och en ny fin början som Morten sedan kunde bygga vidare på. Producerar gör självfallet följeslagaren Terje Refsnes och skivan är inspelad i den smått legendariska Sound suite studion i Frankrike. Vad som är den största skillnaden mellan Sirenia och Tristania är att förstnämnda saknar Vibeke Stenes underbara stämma men sångerskan som är med här, Fabienne Gondamin, är också bra och har en mycket bra sångröst så Morten är trotsallt förlåten för detta. Fint arrangemang, maffigt, stämningsfullt, körer, violiner och sättande låtar, kort sagt, superbt!