In the shadows of thy night, she's dressed in white

P o r t a l

..

Sirenia

:: An elixir for Existence | Inspelningsår: 2004 | Hemsida

Då var det alltså dags för uppföljaren till At sixes and sevens och Sirenias andra album i ordningen. Sångerskan från Sixes är utbytt och heter numera Henriette Bordvik men producerar gör iallafall fortfarande Terje Refsnes, hade nästan börjat tvivla på honom efter Trail of Tears senaste A new dimension of Might då han satsade mer på den manliga sången än den kvinna som är med, imotsatt mot tidigare Trail-skivor, det får man inte göra, fy! Hursomhelst så är Morten Vetland (förvisso alltid förknippad med Tristania) tillbaka med storslagna låtar, körarrangemang, growls samt både manlig- och kvinnlig skönsång. Allt är med andra ord precis som vi förväntar oss och som vi vill ha det! Henriette sjunger mycket bra och "the Sirenian choir" förgyller låtarna väldigt mycket. Något man saknar när man hör Mortens musik är dock Vibeke Stenes underbara stämma, men det kanske bara är jag? Allt som allt, en värdig uppföljare, kanske t.o.m bättre än första (nja..), och en riktigt, riktigt bra skiva. Tack Morten!

Delight

:: Eternity | Inspelningsår: 2002 | Hemsida

Delight kommer från Polen och Polen är på tal om ingenting ett riktigt metal-land med många bra grupper! Här är det iallafall Paulina Maslanka som står bakom micken och med riktigt bra låtar, hård musik i bakgrunden så levereras låtar såsom t.ex. The hand, The sun, Requiem, Whales lungs, I promise m.fl. på löpande band, riktigt bra! I skivkonvolutet ser keyboardisten Barbara ut som en väldigt ung flicka, är hon det månne? Hursomhelst har jag inte hört så mycket mer än denna skiva med Delight, dom har iallafall turnérat med Artrosis och dom är kanske något inspirerade av dem också. Må så vara, Paulinas röst är hursomhelst väldigt bra, musiken väl genomförd och skivan i sin helhet riktigt bra!

Lullacry

:: Be my God | Inspelningsår: 2001 | Hemsida

Finska Lullacry med sin hårda sångerskan Tanya på sin minst lika hård sång spelar gothic-rock-metal (jodå, så kan man nog säga) och radar upp en fin samling med sättande låtar, ibland något trallvänligt dock, på denna skiva, t.ex. Embrace me, Be my god, Thorn of a rose, Damn you, Firequeen, Without the dreamer och Into your heart, är riktigt bra låtar som förgyller vardagen. Tanya är som sagt riktigt frän och tuff, se bara på videon till Damn you där man får svar på tal. Hon har förresten en bra rocksångröst också! De har släppt ännu en skiva nyligen efter denna som jag inte hunnit kolla upp men om de fortsatte i samma spår så kan den vara guld. Ännu ett i mängden av superba finska metalband!