In the shadows of thy night, she's dressed in white

P o r t a l

..

Tristania
S/T | Inspelningsår: 1997 | Hemsida

Detta är Tristanias första demo, eller mini-cd, där låtarna "Midwintertears" och "Pale Echantress" hördes för första gången, dessa två mixades senare om till Widow's weeds-albumet, där de också låter bättre. Med på skivan är också "Sirene", en väldigt skön intrumentallåt med lite kvinnosång i bakgrunden, samt "Cease to Exit, också den riktigt bra. En värdig start för det bästa gothic metal-bandet..

vf_secound_linje_sized_framed.gif (99 bytes)

Tristania

Widow's Weeds | Inspelningsår: 1998 | Hemsida

Och så släpptes det, året efter deras första mini-cd släpps en milstolpe, inte minst för norsk goth metal-scen. Widow's weeds är en av de största skivsläppen inom denna genre, tillsammans med t.ex. The sins of the Beloveds Lake of Sorrow och Theatre of Tragedys Velvet darkness they fear. Här bjuds vi på majestätiska körer, growling, spröd kvinnosång (av goth-gudinnan Vibeke Stene) samt violiner och klockrena musikarrangemang. Låtar såsom "Evenfall", "Agellore", "My lost Lenore", "Wasteland's Caress" och "December Elegy" gör detta till en klassiker!

Tristania

Beyond the Veil | Inspelningsår: 1999 | Hemsida

Här bygger Tristania vidare på sitt koncept från tidigare alster, här är det dock mycket hårdare och inte lika "sprött" längre såsom t.ex. Widow's weeds kunmde framstå i vissa partier. Visst får Vibeke Stene mycket utrymme här också men detta är nog den skiva där hon ändå får minst. Majestätiskt är det dock fortfarande med både mans- och kvinnokörer, namngivna som Tristanian choir,  som utgör helheten tillsammans med Morten Velands growling och Vibekes underbara röst. Snyggt omslag är det dessutom..

Tristania

World of Glass | Inspelningsår:2001 | Hemsida

Inspelad i den legendariska Sound Suite-studion och producerad av lika legendariska Terje Refsnes. Okej okej, han har förvisso producerat samtliga skivor med Tristania, förrutom första. Liksom i Beyond the veil så är det hårdare toner som hörs här om man jämnför med Widow's weeds men det gör absolut ingenting för detta är en riktigt bra skiva, en av de bästa t.o.m. Den börjar med pompösa "The shining path" och följs med bl.a. "Deadlocked", "Selling out", Crushed dreams", "World of glass", "Wormwood" och den suveräna "Tender trip on earth". Vibeke har återfått mer utrymme denna gång och det är idel postivt, ännu mer skulle heller inte sitta fel! Majestätiskt är ordet - Och klassiker..