Johannes Graaf's vitafrun.se

 Fotogeniskt

Filmer vecka sju

Ā L'Interiéur

Fransk film från 2007 som fått den engelska titeln "Inside". En gravid kvinna och hennes man är med om en bilolycka varvid mannen dör men barnet och kvinnan klarar sig. Väl hemma igen från sjukhuset knackar det på dörren. Sen börjar en av de absolut bästa terrorfilmerna jag sett på år och dar. Väldigt, väldigt blodig, snygga effekter, otroligt grymt brutal och med ingen nåd alls! En blivande nutida klassiker för cineaster och det hela är dessutom kompletterat med en cool affisch..

Arrivederci amore, ciao

Något så exotiskt som en sprillans ny Michele Soavi film! Mannen som gav oss superba filmer såsom "Dellamorte dellamore", "The church", "Stage fright" och "The sect" men som det sedan blev tyst om. Han övergick till att göra några tv-filmer och detta är hans första långfilm sedan 1994. Och vilken comeback sedan! Skitsnygg och stencool. Något lång dock men ändå hur bra som helst. Den har fått ett bra mottagande i Italien och kallas den bästa thrillern på väldigt många år. Detta är bra för då kanske Soavi fortsätter göra långfilm, grabben har ju onekligen talang, men så har han ju lärts upp av de bästa också. Inspelad på franska och har den engelska titeln "The goodbye kiss"..

Dance with the devil

Riktigt tuff, snygg och cool mexikansk film från 1997. Kan nog närmast beskrivas som en "Natural born killers" men ändå inte. Sägs vara en spinn-off till David Lynchs "Wild at heart" och jag fick lite Alejandro Jodorowsky-vibbar ibland dessutom. Nice. En hel del svart humor och en riktigt underhållande film!

The tripper

Hyfsad bra slasher från 2006 med en helgalen Ronald Reagan-kopia som går loss med yxa på en hippiefestival! Nåja, det låter kanske roligare än vad det är men tanken och utförandet är ändå bra. Framförallt tanken. Tydligen gillade inte Reagan hippies och hade filmen kommit ut för omkring tjugo år sedan så hade den nog varit en kultfilm nu..

Cadaveri eccellenti

Riktigt bra och snygg giallo-liknande historia från 1976 om någon/några som mördar högt uppsatta domare. Med Max von Sydow i en mindre roll dessutom..

The spider labyrinth

Giallo-liknande övernaturlig klassiker från 1988 som tyvärr inte funnit sin väg ut på DVD ännu. Det är synd det för detta är en av de allra största italienska filmerna. Otroligt bisarr och scenen med spindelbabyn är både jäkligt bra gjord och faktiskt rätt äcklig. Cool indeed. Ge oss en tjusig DVD-utgåva på denna tack!

Gli occhi dentro

Bruno Matteis (som tyvärr gick bort häromåret) första giallo fastän den kom så sent som 1994. Rätt ovanlig film som har den engelska titeln "Madness" och handlar om en mystisk mördare som stryker omkring och sticker ut ögonen på folk. Likheterna med en seriestripp kallad "Doctor dark" är slående och det blir lite kopplingar mellan fiktion och verklighet som uppenbarligen är ett slag mot moralkärringar som skyller allt på videovåld och liknande. En bra giallo med alla de kännetecken vi gillar med genren såsom läderhandskar, trenchcoat, hatt, kniv och en skön twist på slutet..

Lemora - a childs tale of the supernatural

En del kallar "Lemora" (1973) ett mästerverk och sätter den som en av de bästa horrorfilmerna någonsin jämte klassiker "Exorcisten", "Evil dead" och "Night of the living dead". Och jag ville så gärna att så skulle vara fallet, en bortglömd pärla men tyvärr var den dessvärre rätt dålig och tråkig. Lite gotisk stämning och rätt tjusig dock men inte så mycket mer..

A bell from hell

Spansk film från 1973 som jag velat sett i jäkligt många år men inte hittat någon bra utgåva. Och mjo, den var ju inte som jag hade trott att den skulle vara, vad nu det skulle kunna vara, men fortfarande en bra och snygg film. Tyvärr fumlas slutet bort ganska brutalt..

Un bianco bestito per Mariale

Svåråtkomlig och bortglömd giallo från 1973 om en drös personer som blir inbjudna till ett förfallet slott där en efter en av gästerna sedan blir mördade. Rätt seg är den dock och första mordet sker inte förrän omkring en timme in i filmen! Det är heller inte speciellt svårt att lista ut vem som är mördaren och framförallt två frågor blir hängande som svarta slöjor över filmen. Varför drar de helt enkelt inte från slottet och om någon dragit ur telefonkontakten, varför sätter de inte tillbaka den istället för att vifta lite och beklaga sig?

Apartment 1303

Ytterligare en asiatisk film (från 2007) där en ondskefull tjej med långt hår hämnas. Denna gång i en lägenhet och genom att få tjejer att hoppa från balkongen. Tyvärr har man sett allt tidigare och den är rätt tråkig. Dock är det riktigt coolt med de där trådarna av hår som stretar åt alla håll. Fränt. Det är det bästa med denna film..

W h i t e   s o r r o w   p r o d u c t i o n s

Fotogeniskt är en salig blandning av fotografier, text, historier, recept, reseskildringar och dylikt..

Text av Johannes Graaf

18 februari 2008

 Forumet

 Nothing and everything