Johannes Graaf's vitafrun.se

 Krönikor

 Föregående krönika

32

Alla helgons tiggarafton

 Nästa krönika

Till att börja med, är det någon som vet vad ”Fyrkia” kan tänkas betyda? Om så, maila. Hade nämligen en dröm om det ordet häromnatten..

Så då var det allhelgona då, en tid som skall spenderas till minne till de som gått bort under året, eller åren. Ett gammalt firande där det tänds fina ljus på kyrkogårdarna runtom i landet. På senare år har dock helgen mest betydligt att folk spökat ut sig i olika kreationer och sedan, likt påsken, gått runt i gårdarna och tiggt. Yep, that’s right, tiggt!

Och igår fick jag så besök av några av dessa karaktärer. De var tre till antalet och de hade i trapphuset släckt lamporna. Det ringer som fan på dörren och eftersom jag väntar på att Tomas ska komma och dricka pilsner och titta på film så tror jag ju att det kanske är han. Jag öppnar och där i mörkret kan jag urskilja tre figurer (i alla fall en av dem var överåldrig för detta ändamål). ”Bus eller godis” rosslar en förvrängd fjortisröst och en burk med några kolor sträcktes fram. ”Ja, ingenting” svarar jag. Det blev tyst i någon sekund innan de besvikna vände sig om samtidigt som den överåldriga mumlade ”Då får du stryk”. ”Jahaja, trevligt” säger jag samtidigt som jag stänger dörren och hör hur de fortsätter knacka på nästa dörr, dock utan resultat. Så Sverige, vad det såhär firandet skulle bli, barn som förväntar sig att de ska få saker hela tiden. Behövde vi verkligen detta i Sverige, en ny påsk?

Jag fick inget bus tillbaka och det var ju tur det. Svenska halloween-barn är på så sätt ena riktiga amatörer - men det är nog bara positivt..

Jag var med i tidningen förra veckan. Länge sedan man var det. Dock med varken bild eller namn utan under rubriken ”vittne”. Det var nämligen så att när jag tittade ut genom mitt köksfönster en morgon så såg jag hur en av de två lastbilar som finns på mitt jobb höll på att backa och greja. Klockan var kvart över fem på morgonen så det var ju lite ovanligt. Dock var det rätt mörkt så jag såg inte om det var just den lastbilen eller om det var någon budfirma som var där och lämnade något paket eller så. Jag tänkte inte så mycket mer på det utan knallade dit till jobbet en kvart senare (halv sex alltså) och då var det lugnt och ingen människa syntes till. Och för att göra en lång historia kort så hade det varit inbrott den natten, personerna hade tagit sig in genom ett fönster på baksidan av huset och letat upp nycklarna till lastbilen. De hade sedan tagit bilen, under natten transporterat någonting i denna, på morgonen (ungefär kvart över fem) kommit tillbaka till brottsplatsen och lämnat tillbaka bilen! Det var ju i och för sig jäkligt schysst MEN vilka tjuvar gör så? Snyggt parkerad var den också, som om det inte skulle märkas. Ingenting annat var stulet och inbrottet syntes knappt, jag såg några papper på golvet när jag kom men inget annat. Nu kan man ju dock förstå att det bara var bilen de var ute efter och att de inte hade några större planer att t.ex. ta slantarna ur kaffekassan, men ändå, än en gång, vilka tjuvar lånar en bil och ställer sedan tillbaka den? Nu får vi dock hoppas på att det inte blir som i t.ex. filmen ”Vittnet måste tystas”..

W h i t e   s o r r o w   p r o d u c t i o n s

Kommentera

Skriven 07 november 2020

Nästa

Föregående

Alla krönikor

 Läs fler

 Vitafrun ser tillbaka

Det kom fram senare att det som hade fraktats i lastbilen under natten var en stor mängd stulet gods såsom skotrar och liknande. Och som tur var så sökte ingen upp "vittnet" efteråt..

(12 november 2006)

 The new era

 Varning

Allt som står i krönikor/dagböckerna är personligt och skrivet under tidsperioder där kanske inte allt stod rätt till, därmed den något negativa framtoningen i de flesta av dessa..

Läs mer