Johannes Graaf's vitafrun.se

 Krönikor

 Föregående krönika

68

31 DECEMBER 2007

Året som gått i verklighetsflykt

 Nästa krönika

 De bästa filmerna

Några av de filmer jag gillat mest i år..

Pan's labyrint

Inte så oväntat att jag nämner denna film först då detta helt klart är en av årets bästa filmer! Fantasirik, ruggigt snygg, bra soundtrack och riktigt, riktigt bra!

The pathfinder

En av de snyggaste och tuffaste filmerna i år! Tyvärr även rätt okänd och som hamnat i skymundan. Den handlar i alla fall om stora onda nordiska vikingar (pratandes isländska) som kommer till infödingar i Amerika och börjar härja loss i förödelse och ond bråd död i dess väg. Riktigt snygg och cool film, om den sedan inte är något speciellt i manuskriptväg spelar ingen större roll..

The promise

Det är skam på torra land att denna underbart tjusiga film hamnat i skymundan av andra asiatiska filmer! Den kom tillslut i en svensk dvd-utgåva och är helt klart en av de bästa filmerna i år. Otroligt snygg, bra musik, ruggigt vacker och med många riktigt coola scener. Detta är absolut inte någon film i mängden, favoritfilm!

Du levande

Äntligen efter många års väntan hade Roy Anderssons nya film premiär! Roys unika berättarstil och sinne för både den djupaste tragedi och roligaste humor i en och samma scen är oslagbar. Även om "Sånger från andra våningen" nog är aningen bättre så finns här en större känsla av filmiskt experimenterande och filmen kommer att växa sig allt starkare ju mer man tittar på den. Sveriges Oscarsbidrag dessutom!

Little miss sunshine

En familj drar ut på en lång bilfärd mot en skönhetstävling för deras lilla flicka. Rolig och trevlig film som man blir glad av, speciellt slutet. En sak jag irriterade mig lite på var dock att "tut-scenen" höll på lite för länge, stäng av tutan för i helvete..

Simpsons the movie

Långköraren "Simpsons" blev långfilm och fansen jublade med all rätt! Med mycket snyggare animering och med en bra historia gör denna till en värdig vinnare i klassen. Även syskonserien "Futurama" fick en långfilm med "Benders big score". Inte märkvärd snyggare animering än tv-serien tyvärr men ändå en trevlig liten film..

The hogfather

En film förvisso gjord för tv (två delar på ungefär tre timmar tillsammans) men det är en både underhållande, lite brutal, snygg och gotisk julhistoria! Bitvis lite töntig men det är lätt förlåtet, en perfekt julfilm helt enkelt..

The king of kong

Fascinerande dokumentär om personer som tävlar i att slå världsrekord i arkadspel och i synnerhet i spelet "Donkey kong". Om hur den dåvarande obesegrade och självsäkra mästaren tillslut får konkurrens av en sympatisk nykomling som ger honom en duell i att hamna överst i Guinness rekordbok 2007. Men går allt rätt till?

Planet terror

Robert Rodriguez hyllning till Grindhouse-genren är både underhållande, cool, snygg och frän! Tyvärr har den hamnat i skymundan pga. Tarantinos skitfilm "Death proof" vilket är väldigt synd då "Planet terror" slår Tarantinos skittråkiga film med flera mils avstånd!

Surf's up

Animerade pingviner fick vi stifta bekantskap med i förra årets succé "Happy feet" och nu är det dags igen fast denna gång är det surfing och varma stränder som står på schemat. Riktigt snyggt animerat, frän kamerateknik och med en dialog som känns verklig och vardaglig..

Dhoom 2

Stjärnspäckat och fartfyllt underhållande från början till slut! Riktigt coola scener och en av de absolut bästa Bollywoodfilmerna!

Superbad

Riktigt rolig med både skoj dialog, roliga scener och manus. En av årets roligaste filmer..

Eagle vs. shark

Min typ av film! Den kan nog lättast beskrivas som en australisk version av "Napoleon dynamite" och är riktigt rolig, fyndig och bra! Man sitter och ler filmen igenom. En favorit..

Blood car

Bensinpriset är så högt att en kille bygger en egen motor som visar sig bara fungera med blod. Det är humor på hög nivå när killen drar ut på ett mördarstråk med en slaktmaskin i bagageluckan och en bil ständigt törstande efter mer blod. Rolig och underhållande..

Shoot 'em up

Cool, tuff och fartfylld action med sköna oneliners och en hel del humor..

Flood

Välgjord och rätt spännande katastroffilm om hur en väldig storm får barriärerna i Themsen att svämma över och därmed dränker centrala London i väldiga vattenmassor och i ond bråd död. Det finns dock en drös logiska luckor men i det stora hela en helt okej film om vad som faktiskt kan hända vilken dag som helst. Vyerna över ett vattenfyllt London är coola och snygga!

Mother of tears

Den avslutande efterlängtade tredje delen i Dario Argentos moderstrilogi. Den sprillans nya "La terza madre" (som får den engelska titeln: Mother of tears) är den närmare 27 år försenade uppföljaren till mästerverket "Suspiria" (1977) och efterföljande snygga "Inferno" (1980) men var det värt denna otroligt långa väntan? Njae, jag vet faktiskt inte vad jag ska tycka. Visst, den ÄR bra, soundtracket är grymt, det är stundtals väldigt brutalt och blodigt samt manuset är det inga större fel på men det fattas ändå något. Jag hade väl inga större förväntningar trotsatt Argento är en av mina absoluta favvoregissörer och "Suspiria" en av världens bästa filmer men han har på senare år (eller ja, sen 1990 med undantag av "Sleepless") mest gjort halvdana filmer som både känts gjorda i all hast och med rätt kassa skådespelare som förstört det mesta. Det är väldigt synd och jag hoppades innerst inne på den stora comebacken med denna film som man väntat och funderat så mycket på, men tyvärr blev det inte så. Det är inte dåligt, det är det aldrig när det gäller Argento och visst ska man inte jämföra nya filmer med hans storhetstid men ändå, en film som varit under arbete i 27 år kunde man faktiskt förväntat sig mer utav. Speciellt när det gäller denna klassiska trilogi. Kul dock att Udo Kier spelar en präst som heter Johannes och jag inväntar nu den engelskdubbade dvd-utgåvan, vem vet, jag kanske ändrar uppfattning då? Den får "växa till sig" under tiden..

Fler bra filmer

Hot rod, The host, Ratatouille, Stardust, Hot fuzz, 28 weeks later, Eastern promises, Redacted, Clerks 2, Apocalypto, Inland empire, Wristcutters, Tenacious D in the pick of destiny, Dead silence, Endgame, Bridge to terabithia, Family guy, Hata göteborg, Blades of glory, Sicko, Loose change final cut, Pirates of the caribbean 3, Flight of the living dead, The illusionist, Jesus camp, Kickin' it old skool, The heartbreak kid, A night at the museum..

 De helt okej filmerna

Det finns många filmer som bara är okej..

Halloween

Rob Zombie har gjort två bra filmer där den senare "The devils rejects" faktiskt är hur jäkla cool och bra som helst men när han ger sig på John Carpenters klassiker "Halloween" och gör en egen liten nyinspelningsvariant så blir jag bara trött. Visst, det är stundtals rätt coolt men det hela blir ändå bara ett tomt skal och ett ryck på axlarna. Vi behövde inte denna. Tyvärr..

Balls of fury

Sämre och mer tråkig än vad jag hade trott. Christopher Walken är dock alltid rolig och grundidén är rätt kul. Det är också roligt att den bygger på svenska J-O Waldner kändisskap i Asien men sådär lagom småkul räddar tyvärr inte denna från att bara bli ett njae. Tummen upp för titeln dock..

Welcome to the jungle

En genre som tyvärr inte är speciellt hot idag är kannibaler. Jo, kanske konceptet att äta människokött men inte onda infödingar som går loss på en gäng människor som råkar hamna långt inne i den farliga djungeln. Tills nu. "Welcome to the jungle" är ett bra försök att återuppliva genren men det faller tyvärr av det helvetiska handfilmandet, man blir att må illa efter halva filmen. Det funkade i "Cannibal holocaust" men det krävs lite mer än en handhållen kamera och dessutom är slutet alltför snabbt avklarat med slapphänt regi. En bra tanke, mer kannibaler tack, men detta är inte filmen som får varken producenter eller biobesökare att suckta efter fler..

Trackman

En rysk slasher som utspelar sig i en dunkel och mörk gruvliknande underjord. Välgjord och snubben ser rätt cool ut men har tyvärr inte så mycket mer att erbjuda..

Dororo

Asiatisk film med lite onda demoner, svärd, vänskap och dylikt. En del coola saker hjälper tyvärr inte, den kunde gjorts bättre, dock är den inte dålig! Bygger på en manga..

Hostel 2

Jag gillade inte del ett och hade inga speciella förväntningar på tvåan mer än att jag ville se den. Dock är grundidén rätt cool, lite skrämmande och sånt som faktiskt kan (och säkert också gör) hända. Trots min skeptiskhet så behövde jag inte vara det, detta är bättre än ettan och faktiskt rätt bra! Olustkänslorna sätter in när vadslagningen om vem som skall få mörda personerna börjar och jag hade faktiskt velat att filmen var lite längre. Italo-crime Edwige Fenech syns dessutom i en liten roll, likaså "Cannibal holocaust"-regissören Ruggero Deodato dyker upp i en liten scen som kannibal(!) och så spelas det musik från "The wicker man". En värdig uppföljare som slår ettan men inga fler delar nu va?

Saw 4

Ytterligare en del och vågar vi tro på att det är fler på ingående? Jag ska erkänna att jag inte är någon större fan av dessa filmer även om jag knappast tycker de är dåliga. Dock känns det som vi har sett det här förut och upprepelserna känns lite för många för att vara fyndiga längre. Del fyra var dock bättre än jag trodde men jag blev sittande många gånger och undra vad fan det var som hände. Med snabba klipp, extrema närbilder och dylikt i bästa MTV-manér blir det mest bara rörigt och säga vad man vill men det är inte bra filmskapande. Vidvinkel och lite vyer ibland skulle knappast skada..

Rescue dawn

En av mina favoritregissörer Werner Herzog nya film handlar om några krigsfångar under Vietnamkriget. Den bygger på verkliga händelser men har fått kritik för att den inte följer verkligheten till pricka. Folk verkar glömma att detta inte är en dokumentär utan en dramatisering. Hur som helst så är det tyvärr inte speciellt bra, det viskas nästan hela filmen igenom och även om det är ett rätt fascinerande öde och historia så känns det som om det fattas något. Kanske är det så att det trotsallt är lite för lite dramaturgi och för mycket tråkig verklighet?

Atonement

Påkostad och tjusig. Scenen vid havet är riktigt snygg. Enligt vad jag läste innan så skulle den vara grymt sorglig och jovisst, slutet är sorgligt men det svischar förbi på några minuter och dessutom saknas det ändå någonting som jag inte riktigt kan sätta mitt finger på..

Sydney white

Det är ganska fascinerande hur många gånger Hollywood kan kränga ut typ samma historia om och om igen. Detta manus har vi sett många gånger förut, senast i "American pie - beta house" som ju kom i år dessutom. Men detta är bättre och det är rätt roligt att den bygger lite löst på Snövit och de sju dvärgarna. En må bra film vars slutpoäng är att det är coolt att vara tönt, sånt gillar vi!

The ten

Episodfilm vars små kortfilmer handlar om de tio budorden. Lite som Kieslowskis "Dekalogen" alltså fast ändå inte. En del saker är roliga, andra väldigt roliga och en del rätt trista. Äeh, det är faktiskt en bra och rolig film i sin helhet samt med kul dialog, den här är nog lite av min favorit mellan två killar i ett fängelse: - Sometimes I wonder what it would be like if I were the one who were ass-raping you every night. - You know, I think you're felling the energy of our friendship and projecting it into something else that isn't there. - No Glenn, I'm not.. I'm not projecting. I can't look at you without fantasizing about shoving you up against a wall in the laundry room, and punching you in the mouth.. And then raping you. Without your consent, of course. - Hey, that's what makes it rape right? - That's what makes it rape..

The golden compass

Visuellt snygg fantasy men som lätt virrar in sig i lite obegripligheter. Kul att de är i Norge och slutstriden är rätt cool. Följs upp nästa år med ytterligare en del..

Fler halvbra filmer

30 days of night, Shrek den tredje, Evan almighty, I know who killed me, The fountain, Good luck chuck, The last legion, Delta farce, Mr. beans holiday, Daywatch, The reaping, Undead, Feast, Reno 911 miami, Den nya människan, This is england, Ett öga rött, Allt om min buske, Catacombs, Black water, Voice of murderer, Solstorm, My bollywood bride, Turistas..

 De sämsta filmerna

Det finns väldigt många skitfilmer..

Dragon wars

Även kallad "D-war". Sämst, töntigast och fulast! En fruktansvärt dålig film med förvånansvärt ruggigt kassa dataeffekter. Slutstriden med den kinesiska draken går dock att titta på men annars, undvik som pesten!

Transformers

De gamla 80-tals robotarna Transformers som man lekte med som liten blev en spelfilm under klåparen Michael Bays töntiga regi. Efter ovanstående "D-war" är detta troligtvis årets sämsta film. Den är otroligt töntig och med ett utförande som är närmast skrattretande. Tragiskt nog så kommer det snart en uppföljare. Soundtracket av duktiga Steve Jablonsky är dock bra och bör införskaffas istället!

300

Nu blev det svårt, är inte detta årets sämsta film? Den delar åtminstone den främsta bottenplaceringen med de två ovanstående. Visst är det ibland visuellt tjusigt men det räcker ju föga långt då det för det mesta både ser kasst ut och ageras väldigt dåligt. Den lite längre kameraåkningen när det slaktas på löpande band är filmens enda schyssta scen. Annars är detta en film bara för riktiga töntar och för de som gillar att se svettiga muskulösa män prata om ära och manlighet. Not so hot. Dialogen är horribelt hemsk och säger någon "sparta!" (vilket sägs ungefär en miljon gånger) en gång till så spyr jag!

Death proof

Klåparen Tarantino är i farten igen med sin del i hans och Robert Rodriguez ("Planet terror") Grindhouse-hyllning, och jag saknar ord hur tråkig denna film är, skittrist faktiskt. Dessutom, det som var coolt med dessa var de repor och filmiska fel de oavsiktligt lagt in men det slutar efter halva filmen?! Filmen höjs något snäpp i slutscenerna men det blir då istället rätt överdrivet, överspelat och löjligt. Undvik denna skitfilm och titta istället på underhållande "Planet terror" som slår denna dynga med hästlängder!

I am legend

Bilderna över ett förfallet och igenvuxet New york är väldigt coola och snygga och första halvan av filmen är faktiskt rätt bra men sen spårar det tyvärr ur. Det hela blir tillslut bara en dålig dataanimerad soppa med fula gubbar som tagna ur nåt dåligt tevespel och som någon sa på imdb, det är fjorton år sedan "Jurassic park" kom, är verkligen det här det bästa animatörerna kan göra? I så fall kan de fortsätta göra tevespel och låta filmarna använd makeup istället, det hade filmen vunnit mer på. Animerade människor kommer nog aldrig att se verklighetstrogna eller otäcka ut. Detta kunde blivit hyfsat bra men det slösas bort totalt. Värdelöst nog så är det kanske på gång en uppföljare dessutom pga. det blev en kassasuccé, jippi..

Farse of the penguins

Vad fan är detta?! En massa arkivmaterial om pingviner har klippts ihop och sedan dubbats av en sjujäkla massa kända personer som tror att de är roliga. Nackdelen är att det inte är ett dugg roligt! Jag stängde av och kommer aldrig att återuppta tittandet av detta skit..

The hills have eyes 2

Skitfilm, undvik för allt i världen! Man behöver inte vara någon större Einstein för att förstå vad man egentligen vill ha sagt med denna film och vi behöver inte mer krigspropaganda nu!

Heartstopper

Man kan oftast efter ungefär två minuter avgöra om det är en bra eller dålig film, det är faktiskt helt sant och stämmer i cirka 97 fall av 100. Den här är en sådan film som är skittråkig efter ungefär tre minuter och är både taffligt gjord, med usel skrämselfaktor och skådespeleri. Så jag stängde av. Med en åldrad Robert Englund..

Rise of the footsoldier

Värdelös machoskitfilm om hårda grabbar som bara slåss, mördar, torterar, dealar knark och som dessutom misshandlar och är elaka mot sina flickvänner. Skittråkig och man blir bara förbannad! Bygger på en verklig historia vilket är illa nog, då det betyder att det finns sånahär människor i verkligheten, uäääh!

American pie - Beta house

Den 6:e delen i denna tillsynes oändliga serie. En del roliga scener och dialog men börjar inte dessa filmer bli lite väl vulgära och öppensinnade nu? Ett taffligt regijobb sabbar det mesta och filmen blir bara en i mängden av alla dessa ungdomsfilmer som det massproduceras av..

Boogeyman 2

Ettan var ju helt värdelös och tvåan faktiskt ännu mer kass. Varför görs sådana här filmer? Jag snabbspolade igenom skiten. Säkerligen jätteotäckt och kul för dem som gillar Hollywoodsmörja och fortfarande är rädda för jultomten, jag är inte en av dem..

Fler skitfilmer

Sunshine, Knocked up, Prey, Dead or alive, Disturbia, Bug, Stomp the yard, The gravedancers, Wrong turn 2, The garden, Curse of the golden flower, The texas chainsaw massacre the beginning..

W h i t e   s o r r o w   p r o d u c t i o n s

Nästa

Föregående

Alla krönikor

 Kommentera

Kommentera

 Sweeney todd

Filmåret 2008 ser ut att bli ett bra år och en av de första filmerna upp är Tim Burtons "Sweeney todd"..

Dagliga inlägg med varierande kvalitet och insiktsfullhet finner du i vitafruns "blogg" Nothing and everything. Besök här

 Fotografier

 In focus

OBSERVERA

Allt som står i krönikor/ dagböckerna är personligt och skrivet under tidsperioder där kanske inte allt stod rätt till, därmed den något negativa framtoningen i de flesta av dessa. Ha överseende tack och läs mer om detta här