t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Ormens ägg

Runt mitten av 70-talet slog Skatteverket till mot Ingmar Bergman som flydde landet. Även andra regissörer lärde flytta för att kunna fortsätta med det de längre inte kunde göra i Sverige, nämligen film! Bland dessa fanns bl.a. Arne Mattsson och medan Mattsson flydde till Jugoslavien så hamnade Bergman i Tyskland. Bergman återvände senare för att bli en folkkär regissör medan Mattsson, bitter på Sverige, aldrig flyttade tillbaka igen. 1977 kom i alla fall ”Ormens ägg” (eller ”The serpent’s egg”) med David Carradine och Liv Ullman i huvudrollerna. Sven Nykvist fotade och alla talar engelska (och tyska)..

Carradine spelar en alkoholiserad cirkusaktör vars bror tar sitt liv och Ullman är en prostituerad kabaréartist. Skådeplatsen (som Bergman brukar berätta i början av några filmer) är Berlin 1923 och begynnelsen på det som senare skulle utvecklas till andra världskriget. Men ”herr Hitler” omnämns här som en okunnig skojare som inte kan göra mycket rätt. Istället är det här som judarna börjar förföljas, hemliga experiment utförs på människor och det skitiga Tyskland jämförs med helvetet. Ullman har, som så många andra svenskar (okej, hon är förvisso norsk) på film genom åren, lite svårt att låta övertygande på engelska men lyckas ändå göra det bra. Här sjunger hon också, bär en tjusig grön peruk och ser ut som en transa. Mystiska mord sker och Carradine (ja men han heter Abel i filmen) blir misstänkt, fast främst för att han är jude. Även folk i deras omgivning är mystiska..

Det här är en lite annorlunda Bergman-film än vad man kanske är van vid och ganska långt ifrån de filmer han gjorde (och fortsatte göra när han sedan återvände) i Sverige. Här är det både sprutande blod, mord, horor, misshandel samt en onanerande mörkhyad man som blir beskydd för att vara fikus för att han inte kan ha sex på beställning. En kul detalj är att en plats i filmen heter ”Bergmanstraussa”. Ruggigt duktiga fotografen Sven Nykvist hade förresten året före arbetat med Roman Polanski i den suveräna klassikern ”Hyresgästen”. Kabaré gillar jag inte och här bjuds vi på en del sådant, visst är kvinnorna med gevär och sexiga uniformer hotta men annars sköljs jag av kalla kårar när man både ser dvärgar i kvinnokläder och översminkade män i peruk. Jösses, inte undra på att ”Ormens ägg” ofta omnämns som Bergmans enda ”skräckfilm”..

Långt ifrån Bergmans bästa filmer men ändå underhållande, snyggt och otäckt om vad som skedde i nazismens begynnelse FÖRE Hitlers tid..

Relaterat

:: Fängelse

:: När mörkret faller

:: Alla filmrecensioner

Vitafrun informerar

Skicka in dina kommentarer här

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f