Johannes Graaf's vitafrun.se

 Krönikor

 Föregående krönika

03

Julmarknader och svensk film

 Nästa krönika

Den första december visades Ingmar Bergmans sista (?) verk på SVT, uppföljaren på relationsdramat "Scener ur ett äktenskap" som spelades in för ca. 30 år sedan, "Saraband". Här bjuds vi än en gång på relationen mellan Liv och Erlands karaktärer, fast 30 år äldre. Visst blir det, liksom i föregångaren, lite pratigt vissa gånger, men det är ju det som dessa dramer mer eller mindre går ut på. En helt okej film på två timmar av Sveriges främste regissör och ett värdigt avslut på en lång karriär..

 Ingmar Bergman

 Filmer

Vill man dock se Bergmans storhet som regissör ska man undgå de pratiga relationsdramerna, som synd nog alltför många förknippar med Bergman, och istället kasta sig över, främst, de superba "Jungfrukällan", "Det sjunde inseglet", "Smultronstället", "Sommaren med Monica", "Sommarnattens leende", "Ormens ägg" och "Gycklarnas afton"..

Glöm heller inte "Nattvardsgästerna" främst för Max von Sydows karaktär där denne är nedstämd för självmordsbenägna asiater, kul shite..

Ihelgen som kommer är det julmarknad i Sveriges trevligaste stad, Nora. Att jag tycker att den är mysigast spelar till stor roll att det var just där som

 Nora station

Arne Mattsson spelade in klassiken "Ljuvlig är sommarnatten" och hela staden är likt en levande filmscen. Där kan ett Mattsson-fan gå från inspelningsplats till inspelningsplats och t.ex. tänka sig hur kamerarälsen varit placerad eller rabbla repliker så att folk sneglar konstigt. Där kan man bl.a. hänga i porten likt Elisabeth Odén, sitta i kyrkbänken likt Allan Edwall, åka bil på gatorna likt Per Oscarsson, vara inne på bakgården likt Karl-Arne Holmsten, stå invid fontänen på torget, vara på tågstationen eller promenera nere vid sjön och drömma sig bort. Eller varför inte gå in i affären som har ett fotoalbum från inspelningen och från premiären som faktiskt även den var i Nora, trevlig semester!

Hörde duetten mellan Ozzy och hans dotter Kelly för några dagar sedan. Den gamla Black Sabbath låten "Changes" har i vissa fall skrivits och arrangerats om. Kelly är knappast en bra sångerska men hon kan förvisso skrika rätt bra. Men har man dock inte sedan länge blivit riktigt trött på att de lanserar sin far-dotter-relation på detta vis? Menar förstås också Madonna covern "Papa don't preatch" som Kelly också spelat in. Nu sjunger de "We're goin' through changes" bland sorgsna stråkar och fioler, we get it! Originalet är i alla fall mycket bättre och sjung helst inte denna remake i Globen i januari..

 Baby på väg

Jocke och Jessica får här en speciell hälsning på vad som komma skall. De får tillsammans en fin julklapp i år, i form av ett litet barn! Lycka till med allt..

W h i t e   s o r r o w   p r o d u c t i o n s

Kommentera

Skriven 05 december 2020

Nästa

Föregående

Alla krönikor

 Läs fler

 Vitafrun ser tillbaka

Nope, någon Ozzy blev det inte men ett litet barn kom som på beställning, ett flickebarn som fick namnet Emma och ja, Nora rekommenderas, främst för att det är en fin stad..

(09 november 2006)

 The new era

 Varning

Allt som står i krönikor/dagböckerna är personligt och skrivet under tidsperioder där kanske inte allt stod rätt till, därmed den något negativa framtoningen i de flesta av dessa..

Läs mer