Johannes Graaf's vitafrun.se

 Krönikor

 Föregående krönika

14

Fördomar mot hårdrock

 Nästa krönika

 True metal?

Läste ett inlägg i förövrigt trevliga helgon.net där en tjej på nitton år yttrade sig om att hårdrockare skulle vara ointelligenta pga. att de just var hårdrockare. Hon ville samtidigt självklart inte dra alla över en kant men det var ju exakt det hon gjorde med detta trevliga inlägg! Hårdrockare har under alla år varit utsatta för denna sorts påhopp, en evig hopplös kamp..

De menar att hårdrock inte skulle vara fint nog och att alla som lyssnar på musikstilen både är skitiga, försupna och osmarta. Att hårdrock inte är fint nog för allmänheten märks väl, i det kulturella Sverige är det snarare så att man ska kasta glåpord på hårdare musik och istället slänga med armarna likt en väderkvarn och som ett utvecklingsstört mongo till Eminems senaste listetta. Det är kultur det..

Visst finns det ointelligenta hårdrockare, de som är lortigare än andra eller de som super mer än de flesta men då är det enstaka människor i allmänhet vi pratar om och det är inte det detta går ut på, det är att klanka ned på en hel musikgenre och de som lyssnar på den. De som har fördomar och pga. av okunskap och en uppfostran där det mer eller mindre är ofint att lyssna på hårdare musik. Visst, jag skulle lättare kunna påstå att alla som lyssnar på hip-hop antingen är finniga fjortisar i pösiga kläder som studsar på lätta fötter och viftar med armarna samtidigt som de nickar med huvudet i takt till den förinspelade musiken och den babblandes apan på scenen. Att personerna ifråga också anser sig själva som ruggigt coola, har en massa fula smycken och som mer än gärna skulle vilja byta hudfärg. Eller så är de bara överklassfjollor med stretande blonderat hår, helst uppkammat i en liten tuppkam som fått för sig att det är inne att lyssna på hip-hop, köper några skivor av de senaste tillskotten som spelats på radion och går på någon konsert där de i nåt hörn nickar lite i takt samtidigt som de tycker de både är inne och fräna. Yeah right. Men nä, det kommer jag inte göra, dra alla som lyssnar på en speciell musikstil över en kant alltså. Jag känner dessutom en del som lyssnar på hip-hop så jag vet att det inte stämmer ändå. Det är okunskapen som är farlig och tyvärr får hårdrockare utstå detta kanske mer än de flesta andra. Visst, hårdrock har de senare åren blivit mer acceptabel i samhället men fortfarande finns dessa förlegade fördomar kvar. Såsom den att man genom head-bangande skulle döda en massa hjärnceller och därigenom bli mindre smart. Visst, några kanske dör men "the strong survives" och alltså blir man smartare! Man är snarare otroligt intelligent just för att man just lyssnar eller spelar hårdrock. Här snackar vi om riktig musik och inte förinspelat, mixat och synkat ljud i datorn, inga kränkande och kvinnoförnedrande texter (inte lika mycket som t.ex. hip-hop). En hårdrockare bryr sig inte om vad som är inne och vad som spelas på radion, han är stadig i sitt musiklyssnande, köper massor utav skivor och brinner för sitt intresse. På dennes hjärta står det "METAL" med stora bokstäver och det är trotsallt bara musik i ett hårdare tempo som man

 The 80's

varesig blir mindre smartare av eller skitigare än det där sliskigt svettiga Per Gessle-fanset som du inom en snar framtid trängs med i din lokala skivaffär. Fördomar är farligt, kom ihåg det!

Och en sak till, en del tror att långt hår på killar är ohygieniskt, eeeeh, har inte de flesta kvinnor långt hår? Vad är skillnaden? På helgon.net stod det också att hårdrockare är mer bögigare än andra (än vilka då? Pojkbanden?). Suck, det får vi inte plats att ta upp denna gång men tänk lite på det dock, vaddå fördom? Herregud, människor = shit..

 Morr

W h i t e   s o r r o w   p r o d u c t i o n s

Kommentera

Skriven 22 februari 2004

Nästa

Föregående

Alla krönikor

 Läs fler

 Vitafrun ser tillbaka

Ja, tyvärr finns det mycket fördomar i vårt samhälle och alla som är hårdrockare vet nog hur det är att konstant försvara sin passion inför dessa inskränkta människor. Tyvärr är hårdrockare extra utsatta och kommer väl således alltid att vara..

(11 november 2006)

 The new era

 Varning

Allt som står i krönikor/dagböckerna är personligt och skrivet under tidsperioder där kanske inte allt stod rätt till, därmed den något negativa framtoningen i de flesta av dessa..

Läs mer