t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Body double

Få regissörer kan göra filmer som Brian de Palma. Det känns dock oftast som om han är en väldigt underskattad regissör fast det kanske han inte är? Många klankar ner på honom för att vara en Hitchcock-wannabe och visst finns referenserna där och många filmer är väldigt inspirerade av mästaren. ”Body Double” kan man säga är de Palmas svar på ”Fönstret mot gården” med lite inslag av ”Studie i brott”, dock väldigt snyggt förpackat i de Palmas speciella filmiska stil med inslag av både otroliga kameraåkningar, spänning, scenuppbyggnad och erotik..

Filmen handlar om den kämpande skådespelaren Jake Scully som lider av klaustrofobi vilket försvårar inspelningen av hans senaste Draculafilm där han ska ligga i en kista. Efter en hård dag på jobbet kommer han hem och hör fniss från sovrummet. Vad tror han hon gör där inne vettefan men glad i hågen går han i alla fall dit för att sedan upptäcka hans flickvän i sängen med en annan. Han går till baren istället och träffar snart på en snubbe som erbjuder honom en bostad, eller bostad förresten, snarare ett utkikstorn som ser ut som ett vattentorn men som är nåt annat. Där finns också en kikare som snart kommer till användning då snubben introducerar Jake för sin favoritgranne, en lättklädd dansande kvinna i diamanter! Jake blir, mer eller mindre, besatt av kvinnan och gluggar på henne nästa kväll också, hon dansar och kråmar sig där inne fast utanför sitter det en ful indian och svetsar i en stolpe. Indianen ser snart kvinnan och Jake blir orolig. När han dessutom nästa dag ser att indianen förföljer kvinnan i sin bil hänger han efter. I ett shoppingcenter handlar kvinnan trosor i Skåne-size. Större trosor får man fan leta efter men kvinnan köper dem i alla fall, kanske främst för mjukheten och inte det estetiska. Scenerna i gallerian är otroligt uppbyggda där Jake, indianen, en säkerhetschef och kvinnan ränner omkring i sann symbios på olika håll och kanter, good shite! Efter ett tag så träffar kvinnan och Jake på varandra och hånglar loss inne i en tunnel, fast samma kväll blir hon mördad av indianen som snott hennes nyckelkort och gör inbrott i hennes lyxvilla. Jake blir misstänkt för mordet men också ifrågasatt för sitt fönstergluggande och som voyeur-sexförbrytare. En tid går och en kulen kväll ser Jake i en reklamsnutt för nya porrrullen ”Holly does Hollywood” en välbekant nakendans uppspela sig, vad nu?!

Skulle kunna berätta mer om handlingen för nu börjar Jake luska om vilken denna dansande Holly Body är och hennes eventuella inblandning i mordet på kvinnan. Vem är indianen och vart är kvinnans elaka man? Här finns gott om spänning och snygg scenuppbyggnad. En ruggigt frän scen är själva porrfilmsscenen där Jake går runt bland en massa människor, en servitör sjunger och det står ”sluts” på en dörr. Där ska man gå in! Jake kikar fram i en dörr med en spegel och när han stänger den om sig sen så syns hela kamerateamet i spegeln, ingen miss utan ett sätt att visa att det är en film som spelas in. Snyggt! För filmens nackdel kan man säga Melanie Griffin, som spelar Holly Body, som har en tendens att spela över något och uppträda allmänt konstigt i sista scenen vid graven. Men hon är förlåten, hon är trots allt Tippi Hedrens dotter!

Detta är inte Brian de Palmas bästa film men en av dem och ett exempel på det han gör allra bäst, erotiska thrillers! På tal om ingenting, Tippi Hedren säger i en dokumentär om ”Fåglarna” att ”tippi” är ett känt svenskt uttryck. Jasså, är det? Någon som använder ordet månne eller som ens vet vad det betyder?

Relaterat

:: Hillman boxen

:: The card player

:: Alla filmrecensioner

Vitafrun informerar

Skicka in dina kommentarer här

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f