t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

The card player

Efter några rätt vissna filmer på nittiotalets andra hälften, såsom ”Trauma”, ”The Stendahl syndrome” och ”The phantom of the opera” så återvände Dario Argento till den regelrätta giallon med, den första delen i hans nya trilogi, ”Sleepless” (”Nonhosonno”). Detta blev också en av hans allra bästa filmer. Nu råder det tvivel om hurvida ”The card player” är del två eller inte i denna trilogi men efter succén med ”Nonhosonno” så slätade han plötsligt på sin filmiska stil och ”The card player” ser mest ut som en engelsk polisdeckare. Han gjorde också så att nästan alla mord sker offscreen och det är aldrig bra när man vill veta vad fan det är som händer. Aldrig har en Dario Argento film varit så renskrapad från blod. Egentligen är det inte mycket Argento alls över denna film, inget som annars brukar känneteckna honom i alla fall. Kameraarbetet är mer strikt, visst används steadycam rätt mycket men det hjälper faktiskt föga. Dubbningen (som förvisso redan har fått den kritik den förtjänar i andra medier) är både låg och rätt dålig. Nu har dubbade Argentofilmer nästan alltid haft problem på ett eller annat sätt med detta men det är inget bra om en när en del dialog helt enkelt inte går att höra. Till filmens fördel kan man istället påpeka klippningen som faktiskt är riktigt bra, liksom soundtracket där Claudio Simonetti gjort ett ruggigt jobb i att skapa högt dunkande technomusik. Detta, om det skulle spelas, hade blivit en succé på dansgolven. Bra. Även Sergio Stivaletti har gjort ett bra jobb i att skapa ett par suveräna specialeffekter och några snygga kvinnoliksdockor som ser rent av hiskerligt otäcka ut. Dessutom är huvudrolls- innehaverskan Stefania Rocca rätt snygg..

Vad handlar filmen om då? Jodu, det börjar med att Anna Mari (en tydlig referens till ”The Stendahl syndrome” Anna Manni och Asia Argento var faktiskt först på väg att upprepa sin roll i denna. Men Asia är ruggigt Hollywood nu så det blev inget) får en inbjudan till en chat och ett online pokerspel. Vad de spelar om är en kidnappad kvinnas liv. Och för varje ”hand” som mördaren vinner så amputerar han bort en kroppsdel från kvinnan. Det gäller med andra ord att spela sina kort rätt. Det gör polisen inte första gången och kvinnan mördas framför deras ögon i en webcamera. Nu gäller det att fixa fram någon som kan spela poker och rädda de stackars kidnappade kvinnorna som trillar dit en efter en. Nånstans kommer det in en polis från Irland också, spelad av Liam Cunningham..

I jämförelse med Darios övriga filmbibliotek är detta en av de sämsta filmerna och placerar sig i nånstans i botten på listan. Synd då ”Nonhosonno” var ett rejält kliv framåt. Nu tar han istället ett kliv bakåt och försöker locka ny publik i både offscreen våld, striktare historia och kameraarbete samt en historia som inte riktigt vill nå ända fram. Idén är dock originell och eggande. Kul är att Fiore Argento äntligen fått en roll i hennes pappas filmer igen dock. Klippningen och musiken är dock superb och en del scener är riktigt bra. Fast i sin helhet så blir det rätt platt, och för mycket amerikansk/ engelsk polisserie över det hela. Nu får vi hoppas att Argento förstår att han inte kan experimentera med ”striktare” modeller av giallogenren såsom i denna och som i ”Trauma” och ”Stendahl”, vi har helt enkelt inte tid. Vad Argento lyckades med att spara på blod och visuellt våld var att sänka åldersgränsen från 18 till 15, och om det var det som skulle vara den ”nya” publiken så lyckades det väl. Fast trotsallt, detta ÄR en bra film men i Darios standard en sämre sådan..

Relaterat

:: Body double

:: Mannekäng i rött

:: Alla filmrecensioner

Vitafrun informerar

Skicka in dina kommentarer här

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f