t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Musikrecensioner

Tristania

Detta är Tristanias första demo, eller minicd snarare och där de två låtarna "Midwintertears" och "Pale enchantress", som senare skulle återfinnas på "Widow's weeds," hörs i något annan mixning. Med på skivan finns också "Sirene", en väldigt skön instrumentallåt med lite kvinnosång i bakgrunden samt "Cease to exit, även den riktigt bra. En värdig start för sen rullade det nämligen bara på..

Tristania | Widow's weeds

Och så släpptes det, året efter ovanstående demo. En milstolpe inom gothicmetal och inte minst för den norska metalscenen. "Widow's weeds" är en av de största skivsläppen inom denna genre och tillsammans med The sins of thy beloved:s "Lake of sorrow" och Theatre of tragedy:s "Velvet darkness they fear" utgör denna trio några av de bästa skivor som någonsin släppts! Här bjuds vi på majestätiska körer, growling, spröd kvinnosång (av grymt snygga Vibeke Stene), violiner samt klockrena musikarrangemang. Låtar såsom "Evenfall", "Agellore", "My lost Lenore", "Wasteland's caress" och "December elegy" gör detta till en klassiker som går till historien!

Tristania | Beyond the veil

Här bygger Tristania vidare på sitt koncept från tidigare alster, här är det dock lite hårdare och inte lika "sprött" såsom exempelvis "Widow's weeds", i vissa partier, kunde framstå. Visst får Vibeke Stene mycket utrymme för sin otroliga röst men det är nog också här som hon ändå får allra minst. Majestätiskt är det dock fortfarande med mäktiga körer, bra texter, Morten Velands growling, "the tristania choir" samt Vibekes underbara stämma. Med facit i hand dock gruppens svagaste album hittills men ett snyggt omslag är det trotsallt..

Tristania | World of glass

Inspelad i den legendariska Sound suite studion och producerad av tillika legendariska Terje Refsnes. Nu hade dock Morten Veland lämnat skutan för att starta på nytt med gruppen Sirenia, i vissmån en vidareutveckling av Tristania. Tog över vid micken var Trail of tears sångare Ronny Thorsten och liksom på "Beyond the veil" så är det hårdare toner som här hörs. Den börjar med pompösa "The shining path" och följs sedan av bl.a. "Deadlocked", "Selling out", Crushed dreams", "World of glass", "Wormwood" samt suveräna "Tender trip on earth". Snygga Vibeke har återigen fått mer utrymme för sin starka röst, något som är idel positivt men ännu mer vore inte helt fel! Tillsammans med "Widow's weeds" gruppens hittills bästa skivsläpp!

Relaterat

:: Sirenia

:: The sins of thy..

:: Alla musikrecensioner

Vitafrun informerar

Skicka in dina kommentarer här

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f