t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Tips och trix i köket - Del 1

Det skall exprimenteras i köket! Gå efter recept i en bok eller gå efter det man lärde sig i t.ex. hemkunskapen är jobbigt ute, nej, det skall hittas på och donas bäst man vill. Ibland funkar det, ibland inte. I dessa ”recept” (ja, jag vet inte vad man ska kalla dem egentligen) ska vi i alla fall gå igenom lite tips och trix om hur man kan exprimentera med måltiderna. Låter det eggande? Inte? Skitsamma, here we go..

Först ut är en liten variant hur man kan göra när man kokar pasta. För att få det lite mer ”matigt” så kan man koka ca. tre ägg, skiva ner dessa i fina bitar och sedan fint blanda ner det tillsammans med dill och pastakrydda i den färdigkokade pastan. Se där, nu har du fått en annorlunda ”gryta”. Och mer gryta blir det om du blandar ner en sås, t.ex. färdig pastasås eller liknande. Man äter sedan något till detta såklart. Om det är gott eller inte är upp till var och en dock. Mätt blir man och det är väl därför man äter, eller?

Ett annan sak man kan göra när man kokar pasta är att använda extrakt. Då menar jag sk. drinkextrakt som man kan köpa på närmaste mataffär. Alltså sånt extrakt som man blandar i sprit för att få en fjollig drink på förfesten. Vem som nu använder sådant numera eller som beställer in en sådan på krogen är en gåta MEN i matlagning passar det väl. Allra bäst är turkisk peppar-extrakt som ger en fin lakritssmak på din pasta, din potatis eller ris! Vem vill inte ha lakritssmak på det? Man häller helt sonika i extraktet när pastan (eller vad det nu är) när den håller på att koka. Vattnet färgas då till en otäck mörk färg men det är alltså i sin fulla ordning, du hällde ju trots allt nyss ned en mörk vätska. Rekommenderas i alla fall och självklart kan man använda olika extrakt som passar, viol, päron, hallon, jordgubb etc. Då blir också vattnets färg i dessa nyanser, nice. Något annat man kan använda i pastakokning (blir mycket sådant känns det som) är en thepåse som man doppar i när det kokar som mest. Jag vettefan om det blir bra för jag har inte testat men det låter som om det kan gå vägen. Citronpasta, old greypotatis eller varför inte örtris? Låter som en hitvarning!

Ja, vad kan man då säga om de första tipsen? Nja, inte mycket men du kan ju testa och sedan kan du skriva in till vitafrun om hur måltiden blev. Hot or not. Till dess måste ju det viktigaste inköpas till ditt bohag och din köksvrå, nämligen dillkrydda, extrakt och pastakrydda. Lycka till..

Vitafrun informerar

Har du testat dessa tips eller har du egna? Skicka in ros eller ris!

Fler recept

Vitafrun delar gärna med sig så läs gärna fler..

:: Nästa del

:: Se alla recept

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f