t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Anita - Ur en tonårsflickas dagbok

Samtidigt som den svenska synden-perioden spottade ut den ena hårdporrfilmen efter den andra kom denna sanna berättelse om en 17-årings nymfomana sexuellabeteende som skulle avtända publiken i ett sorts avskräckande syfte. Att det var Torgny Wickman som regisserade och att han samtidigt tillhörde en av dem som annars gjorde regelrätta porrfilmer må kanske vara en annan historia. Filmen handlar om unga och otroligt söta Anita som är en äkta nymfoman, dvs. att hon gökar med det mesta som kommer i hennes väg samtidigt som hon både inte vill eller kan rå för det. Hon är inte omtyckt varesig av andra eller henne själv. Hon är utfrusen, jagad av rykten och tror att hon är värdelös, således tycker hon även att alla som må tycka om henne är det också. Hon kan inte ens äta en korv vid gatuköket ifred. Hon har sex med det mesta från skitiga gamla gubbar, fyllon som knappt kan stå upp, minderåriga barn, äckliga raggare och nerdrogade knarkare. Hon är inget fnask för hon tar inte betalt och hon vill heller inte veta av personerna i efterhand. Hennes föräldrar hatar och skäms över henne och hennes yngre syster likaså. Under en besynnerlig kväll när familjen har några gäster på besök börjar Anita plötsligt strippa i väldigt avslöjande underkläder, påhejad av gästerna men utskämd av föräldrarna. Inte mycket går hennes väg tills den dag hon blir omkullsprungen av långskånken Erik när hon och en man kommer ut från ett byggtält mitt på stan. Erik (en ung Stellan Skarsgård) är fånig men har en ganska glassig 70-tals frisyr. Han är en blivande psykolog och tar han om lilla Anita. Hon berättar det mesta om hennes liv och vi får bl.a. veta att hon haft endast en sexuell relation som inte varit tvångsmässig vid 13 års ålder..

Anita köper ”Min livs novell” för att troligtvis drömma sig bort ett tag. Hon berättar om en glaskonstnär som gillade henne och det är också i samma veva som hon gör den ökända trosavryckningen, hårt! Erik bor i nåt slags kollektiv med sina musikaliska vänner och de åker också ut på en bussutflykt i vårsolen, Anita ligger med alla killar som bor där (utom Erik) och får stryk av arga flickor. Men det ska hon vara glad för tycker Erik, det visar nämligen att hon har ett värde. Jovisst. Erik kommer i samma intelligenta veva på att det som Anita ska göra för att komma över sitt ångestfulla beteende (eller ”ångescht” som Christina uttrycker det) är att få en orgasm. Så nu börjar ”The quest for the holy orgasm” där hon försöker få det genom att både använda sexleksaker, testa lesbiskt samt ha sex med en hel skock kriminella italienare och spanjorer (otrevlig scen) men inget fungerar så hon tar jobb på en sexklubb ett tag. Där kommer hon på att hon inte har ett tvång längre och när sen Erik hittar henne så blir de kära, blir ett par samt har samlaget som räddar Anita från sitt fnaskiga beteende. Tjusigt..

Kritikerna gillade förvånansvärt inte filmen utan sågade på rätt rejält men Christina Lindberg är ändå hur söt, sexig och vacker som helst! Hon är naken mest hela tiden och har en otrolig kropp, bra. Detta må vara en ganska konstig historia som hoppar fram och tillbaka i både tid och rum samt känns något ”skitig” (ja, ett bra ord är förresten ”sleazig”) såhär i efterhand. I scenen där Christina blir omkullsprungen av Stellan måste förresten ha gjort riktigt ont, var försiktig med henne för fan! Visst är det en väldigt tragisk historia om en ung kvinnas kamp mot inre demoner och säkert nåt som är ganska utbrett i vissa kretsar. Fåniga Stellan Skarsgård har samma tröja på sig filmen igenom och var med i några besynnerliga rullar i början av sin karriär (bl.a. ”Inkräktarna”) och i sluttexterna så är ”modern” tydligen spelad av en Daniel, konstigt, men hon heter som tur var inte det utan Daniéle. Anitas syster är spelad av en viss Erika Wickman som må vara regissörens syster eller dotter kanske? Hursomhelst en tänkvärd historia..

Relaterat

:: Rötmånad

:: Sex, lögner och..

:: Thriller - en grym..

:: Alla filmrecensioner

Vitafrun informerar

Skicka in dina kommentarer här

Tema

Denna recension ingår i temat "Christina Lindberg", läs mer här

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f