t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Sex, lögner och videovåld

Efter det att Rikard Holm spelat in kultrullen och tillika ”Halloween”-parodin ”The resurrection of Michael Myers” så damp det ner en Robocop-dräkt på hans jobb på SF. Han ville gärna göra något kring denna och började senare spela in denna timmeslånga film som går under den besynnerliga genren ”ultravåldskalkon”. Den började spelas in 1990 och skulle vara klar till en filmfestival 1992, men saker hände och det skulle dröja hela 14 år innan den blev helt klar! Nåväl, vad handlar då denna film om, jo, mannen utan namn (Micke Beckman) är besatt av våldsfilmer och ser fredagar som den absoluta högtidspunkten för att avnjuta härligt videovåld framför teven. Detta samtidigt som hans vänner är ute och ölar på krogen såklart. Men en kväll när han sitter och tittar på ”Die Hard” så kommer plötsligt en av de tyska terroristerna utflygandes ur teven. En minst sagt rädd Micke Beckman tar skydd från den bärsärkande tysken som skjuter vilt omkring sig. Tysken blir som tur var sur när kulorna tar slut och går ut ur lägenheten. Då knackar det på dörren, där står han syster Zara Zetterkvist (känd från ”Tre kronor”) och är skitsur. De skulle nämligen varit på bio. Plötsligt får Zara ont i magen och faller omkull på golvet. Ur magen kommer en liten alien upp och försvinner bort. Som tur var är det bara en illusion och syrran slår igen dörren samtidigt som hon säger att Beckmans flickvän Camilla borde gå tillbaka till hennes ex. Stacka. Det ser inte bra ut för Beckman, han börjar ha hallucinationer och livet känns som en svartvit Bergman-film. Han läser dock i tidningen att den tyska terroristen går runt på stan och mördar folk till höger och vänster. Men vem ska tro att tysken kom ut ur hans teve?

Han söker upp en viss doktor Uggla (Magnus Uggla i tjusig hästsvans och suveränt välspelande) på en psykologisk klinik. Det blir inte bättre och Beckman går igen, då träffar han en uppspelt och rädd Mel Brooks som säger åt honom att skaffa vapen. Jo, det ska han göra och det gör han också. Och hursomhelst så blir det en massa skjutande, ultravåld, en massa slagsmål, sprängningar, mer våld, komik, ännu mer våld och slutligen en ruskigt trevlig film. Sa jag förresten att den innehåller en del våld? Det är svårt att berätta historien i denna film då det sker saker mest hela tiden men Beckman ska i alla fall hitta den onda terroristen samtidigt som han ska bli kvitt sina filmhallucinationer. Filmen är fylld av kända ansikten, bl.a. Camilla Henemark som får sitt huvud avsprängt efter en liten intim scen med Beckman. Ylva-Maria Thomson dyker förbi, Svenska kocken i ”Mupparna” jagar en stor hummer, ”Turtles” både slåss och gökar på varandra, monstret från ”Alien” dyker upp, grabbarna från ”A clockwork orange” känns självskrivna. Gunnar Rehlin får bakhuvudet bortskjutet och Brandon Lee är också med en snabbis, något som resulterade i att detta blev hans näst sista film innan han blev ihjälskjuten vid inspelningen av ”The crow”. Colin Nutley är ute med sin hund samtidigt som han säger ”pissa for helvete, jag fryser och vill gå hem” på svengelska. Johanna Westman är SNYGG och sångerskan Anki Bagger får sin näsa bortskjuten. Robocop är som sagt med rätt mycket, Elaka Rune och Sune syns lite här och där och Svullo är roligast som dreglande korvgubbe-dalmas! Fast allra trevligast att se är ändå Christina Lindberg som repriserar sin roll som Madeleine från ”Thriller – en grym film”. Här är hon utrustad med både hagelgevär, lång läderrock, lapp för ögat – och skjuter skarpt på Drottninggatan!

Mickael Beckman, som nuförtiden är respekterad porrfilmsregissör, skribent och chefredaktör på herrblaskan ”Hustler” är en väldigt bra skådespelare! Han syns även i de två delarna om ”The Ressurection of Michel Myers” och ”Elaka Rune och Sune”-filmerna. Men här har han huvudrollen och gör det med bravur. Om han hade valt att fortsätta med detta så hade världen sett bättre ut. Han är rolig! Visst är detta en amatörfilm (fast gjord av personer som idag både är erkända regissörer och som jobbar inom film på hög nivå) och musik, specialeffekter, idéer, koreografi, foto och dylikt är av toppklass. Titeln är självklart en "ordlek" på filmen "Sex, lögner och videoband" och för att visa att den är gjord av seriösa personer bör avslutningsvis nämnas att Rikard Holm på senare tid sysslat med en del teveserier såsom ”Skeppsholmen”, ”Nya tider”, ”Skärgårdsdoktorn” och ”Tre kronor”. Och dessutom som extra bonus på det hela, lycka till att få tag och se denna film – Det kan du nämligen INTE!

Relaterat

:: Anita

:: Rötmånad

:: Thriller - en grym..

:: Alla filmrecensioner

Vitafrun informerar

Skicka in dina kommentarer här

Tema

Denna recension ingår i temat "Christina Lindberg", läs mer här

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f