t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Fäbodjäntan

I den Stockholmska skärgården spelades ”Kärleksön” in av amerikanen Joe Sarno (som sägs vara porrfilmens svar på Bergman, här under aliaset Lawrence Henning dock), i den filmen syntes Leena för första gången. En blond liten jäntunge som, se där, repriserade nästan sin roll i uppföljaren ”Fäbodjäntan” (fast det blev ”Kärleksön” som senare skulle ses som ”Fäbodjäntans” uppföljare, fastän den spelades in före, konstigt). Det här är kanske Sveriges i särklass kändaste porrfilm och alla i vårt avlånga land har säkerligen hört talas om den även om de kanske inte sett den. Nå, till de som inte gjort det men som är lite eggande sugna, är det nåt att se? Nja. För det första så är det här, olikt många andra filmer i samma kategori, en film som främst utgår från handlingen (ja, ni läste faktiskt rätt!) och där samlags- och onaniscenerna ändå på ett sätt för handlingen framåt. Åtminstone lite i alla fall. Dialog finns det massor av och något som kan liknas vid karaktärsbyggnad. Fint foto och långfilmslång spellängd..

Filmen utspelar sig på en fäbodvall i det sommargröna dalarna, närmare bestämt i Orsa och muséet i Falun nämns också. Alltså redan där en film för dalfolket. Här bor det några kåta personer som redan innan två stycken missionärer kommer till byn gökar glatt bland stock och sten. Leena har hittat en stor jäkla lur vid en vikingagrav inte långt därifrån (en vikingagrav i dalarna alltså, exotiskt!) som sägs ha magiska krafter när någon blåser i den. Kvinnorna blir nämligen otroligt kåta medan männen inte alls tycks höra den. Magiskt förresten, nja, inte med dessa brudar precis men kul är det. Ingen tror på lurens krafter men blir ändå sprängpilska när det blåses i luren, konstigt att de inte tar det på allvar. Leena är den enda som vet att den fungerar och börjar gå runt och testa krafterna. Hon blåser lite här och var och den ena efter den andra börjar ha sex. Drängen får fullt upp och snart har även missionärerna likaså..

Leena, som är riktigt söt i ”Kärleksön” har här blivit lite äldre och ändrat frisyr till nåt permanent ruffs, ingen hit. Det är dock hon som har den största skådespelartalangen bland dessa. Hennes mörkhåriga kompis kan förvisso inte spela för fem öre, hon läser innantill hela tiden och klarar inte ens det, men hon är å’andra sidan den enda i denna film som är rätt hot. Raka motsatsen är dock mamman som spelas av en norsk bondmora som producenten hade funnit. Hon blev förvisso odödlig i denna film men hon måste också vara en av de otäckaste man kan se. Det var hennes egna idé att använda en falukorv i den beryktade, ökända scenen och det var också hon som hade valt ut den största, grovaste korven vid den lokala kötthandlaren. Och där satt hon sen, med en köttkrans på otaliga kilon, onanerandes away till lurens bastoner. Att hon tidigare legat med en hel hand inne i sitt könsorgan och nu alltså en tjock korv tyder ju på att ordet ”slapp” är att ta i underkant och människan tycks ha fött 43 stycken barn – samtliga utkommande på sidan..

Känd må ”Fäbodjäntan” vara och en ganska bra film i sig med alla sina bildsköna vyer över dalarnas blomstrande midsommar nejder, men speciellt upphetsande såhär 30 år senare är den knappast. Se filmen för den tokroliga dialogen, den skruvade historien samt lite skön och härlig nostalgi. Om du är ute efter nåt annat, ja, se nåt annat för det finns nämligen bättre filmer från denna period! I den numera nedlagda filmblaskan ”Total Film” tipsade förresten Joe Sarno om sitt bästa falukorvsrecept, kul shite!

Relaterat

:: Veckända i STHLM

:: Den svenska synden

:: Sommaren med Vanja

:: Alla filmrecensioner

Vitafrun informerar

Skicka in dina kommentarer här

Tema

Denna recension ingår i temat "Den svenska synden", läs mer här

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f