t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Den svenska synden

Arne Mattsson var först med det mesta och det var även han som startade den ”svenska synden” när han i ”Hon dansade en sommar” lät supersöta Ulla Jacobsson ligga barbröstad på en ljuvlig sommaräng. Ni minns bilden. När porrfilmsbolaget Max här går igenom de svenska synd-filmerna så nämns dock ”Hon dansade en sommar” i all sin hast och istället börjar det med ”Kärlekens språk”. Visst, den måsåvara varit först med autentiska sexscener men först var den fan inte! Det visas sedan klipp från några av de allra kändaste filmerna som stämplade fenomenet in i historien och gjorde Sverige världskänt. Nästan alla filmer producerades av Inge Ivarsson och han slog sig också sedermera ihop med Arne Mattsson i den stenhårda thrillern ”Smutsiga fingrar”, och se där, där fick namnet Koballski sin innebörd och förklaring..

Allt medan ”reklamtjejen” Amandla (som faktiskt är hennes riktiga namn och hon medverkar även i filmer såsom ”Sexsemestern”) berättar intressanta fakta om filmerna så visas sedan ett långt klipp från dessa. Faktan är inte kommersiell så en del roliga uttryck och meningar används, något som knappast skulle passa sig om det inte just var ett porrbolag som gett ut den. Faktan är intressant men lite för kort, det hade gärna kunnat varit längre och mer. Amandla, som är ruggigt söt, låter precis som man tror att hon ska göra..

”Veckända i Stockholm” är förresten den enda filmen från denna tid som är regisserad av en kvinna, och där hon även spelar huvudrollen. Filmen är en av de bättre i alla fall. ”Hemmafruarnas hemliga sexliv” hade tydligen problem med ljudet när den kom, men istället för att filma om eller att försöka fixa till det i något labb så släpptes den med taglinen ”Du kommer ändå inte se filmen för replikerna”. Stenhårt. Ungefär som taglinen för Veckända: ”En svensk ståndare”, eller varför inte Den k.. familjen:s ”Svensk hårdporr med resning”. Ja, de var fyndiga förr. Självklart är dalarna-inspelade ”Fäbodjäntan” med, liksom dess uppföljare (som dock spelades in före) ”Kärleksön”. Börje Ahlstedt dubbade förresten rösten till Harry Reems i ”Justine & Juliette” och visst är det besynnerligt konstigt att höra ”Ronjas pappa” kvida i välbehag och åma sig i repliker såsom ”Ååja, bravo, lite till får du allt ta, jag är snart klar!”. Tor Isedal (känd från bl.a. en del Mattsson-filmer) dubbar även han en dansk skådis i denna film som verkar vara riktigt rolig och bra samt ska givetvis kollas upp! Marie Forså är med i "Justine & Juliette" och hon är fan så snygg! Hon gjorde inga hårda scener. ”Porr i skandalskolan” (en av de filmer som numera kände filmfotografen Mac Ahlberg regisserade) har jag inte heller sett men den verkar bra, svensk gladporrs komedi och vem skymtade förbi förresten, Brasse?

På åttiotalet övergick filmandet till video och kvaliteten sjönk drastiskt. En av de första som gjordes var ”Lapin taiga” från 1986 och den ser hyfsad ut, det är nåt viss med lättklädda lappiskor! Ja, de behöver förresten inte vara lättklädda heller. ”Miljonarvet” verkar vara ett harem i dåliga porrepliker och uttalanden såsom: ”Vad håller ni på med? Kom ner därifrån, Klas klättermus” utmärker sig i detta klipp. ”Pensionat afrodite” har förvisso en väldigt snygg föreståndare i spetsen men parodin på ”Jönssonligan” där Sickan och Vanheden kommer in i ett rum där en svart kvinna (Ebony eyes heter hon tydligen) ligger i sängen och ”Jag har en plan” dyker upp känns förlegad och ganska typisk 80-tals videoporr. När det övergår till video så presenteras även nyare filmer såsom ”Sexsemestern” och ”Svenska nybörjare 4” som tydligen ska vara en av de bättre nyproducerade filmerna, nåja..

Filmen är producerad av Mike Beck (Micke Beckman, känd från bl.a. ”Elaka Rune och Sune-filmerna”, ”The resurrection of Michael Myers 1 och 2” och som kritiserad porrtidingsledare där han bl.a. klippte och klistrade med kända personer ansikten på porrmodellers kroppar, ni minns det säkert) och SEO (som bl.a. spelar Sune i nyss nämnda film) och filmen slutar med att Mike Beck (som tydligen ska uttalas engelskt i dessa sammanhang) får drömma om hur porrfilm ska se ut i framtiden. Självklart är den MTV-inspirerad med många otaliga klipp och en konstant rörlig kamera. Om det är bra eller inte är väl upp till var och en men musiken är i alla fall bra. Kvalitetsmässigt är det väl okej men dock typ lika upphetsande som en kastrull kall gammal pasta. Om porr ser ut såhär om fem/tio år, ja, då är vi långt ifrån 70-talets eggande gladporr..

Trettioår på tre timmar och tio minuter (var det planerat?), 25 klipp samt en salig blandning av skådespelare och porrfnask från den ökända svenska synden-perioden! Trots sin överhoppning av ”Hon dansade en sommar” så har här Mike Beck lyckats fånga svensk porrfilmshistoria på ett fint och snyggt sätt. En del filmer vill man se mer av medan andra får vänta. Helt klart den enda filmen som hittills tagit upp dessa filmer på liknande sätt och allt i ocensurerat skick såklart. Suveränt – och tack! Extramaterialet är en del trailers..

Relaterat

:: Fäbodjäntan

:: Veckända i STHLM

:: Sommaren med Vanja

:: Alla filmrecensioner

Vitafrun informerar

Skicka in dina kommentarer här

Tema

Denna recension ingår i temat "Den svenska synden", läs mer här

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f