t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Käre John

John är en skeppare som tänker tillbaka till sin tid med den otroligt vackra Anita (Christina Schollin). Det hela börjar när hans skuta kommer in till en hamn där det finns ett litet café kombinerat med både restaurang och skeppshandel. Där jobbar Anita tillsammans med sin pappa, spelad av Erik Hell. Anita har ett barn som heter Helena (men som ett flertal gånger bara kallas för Lena, troligtvis heter hon Helena i verkligheten och de sa fel där i början men det faktum orkar jag inte kolla upp just nu) och hon har förhållandevis ganska mycket dialog, något som den lilla flickungen klarar fint! Anita bor dock inte ihop med barnets far och Christina har dagen till ära färgat håret brunt, riktigt snyggt! John stöter på Anita och det går sådär, de ska dock träffas senare, något som en av skeppsgossarna kommenterar med ”Hon har ju unge, då blir det göka direkt” och någonstans slängs också ordet ”hora” in. Nästa dag badar John naken och Anita kommer ned till bryggan, John ser först inte henne men smyger sedan skamset upp för att sätta på sig kläderna. Anita hoppar i och börjar simma, hon har nämligen varit en duktig simmerska innan hon blev med barn. Snart kommer hennes hårda bror ned till bryggan, han både stör dem och bryter på sig. Han gillar först inte John men sedan blir de vänner och John sneakar in sig så att han kan följa med när Anita och Helena ska gå på zoo..

Det får han så snart sitter de på bussen och först DÅ frågar han henne vad hon egentligen heter! Sedan ska de åka spårvagn men när den inte kommer så tar de en taxi, sedan kommer John på att de ska till Köpenhamn så då ska det åkas båt, men båten har gått så då blir det flyg istället. Ett jävla springande i olika färdmedel med andra ord men snart är de på ”Zoologisk have” i alla fall och där tittar de på en massa djur. John tror att det skulle vara skönt att dricka pilsner i en sådan lång hals som giraffens, en tanke han troligtvis har mäkta rätt i. Sedan tittar de på apor och Anita blir generad när en av aporna gökar på en annan. Det blir en lyckad dag i Köpenhamn och tillbaka till Sverige tar de båten. Anita vill ha en man som ska tro på kärleken och lyckan samt att allt ska sluta bra. De hamnar snart i en liten stuga och när Anita ser John naken för första gången så sker denna underhållande dialog: ”Usch, en sådan fuling. – Den heter Petter. – John-Petter? – Nej, Niklas-Petter”. Och hursomhelst så slutar det hela med att John nästan våldtar Anita och en del skällsord utbyts, det ordnar sig dock men de blir ändå inget par i slutet. Det hela stannar med att John åker iväg och har bara minnena av sommaren tillsammans med vackra Anita kvar..

Lars-Magnus Lindgren var en duktig regissör och detta är en film med en sådan historia som man själv vill vara med om! Förutom det där våldtäktsförsöket dock. Denna svartvita film kom faktiskt tre år efter ”Änglar finns dom..”, som är en hiskligt snygg färgfilm, och är således den andra filmen med Christina och Jarl i huvudrollerna. Jarl Kulle må varit en av de duktigaste skådespelarna någonsin förresten och Christina en av de vackraste, sötaste och bildskönaste inom svensk film! En naturlig film med en ruggigt fin handling, tjusiga scener, underhållande dialog, scenario och en söt Christina. Dock hoppar handlingen rätt mycket i tid och rum och vissa scener visas inte bara två utan även tre gånger. Detta funkar dock och ”Käre John” är en tjusig milstolpe inom svensk film..

Vitafrun informerar

Det är vitafruns personliga åsikter som framförs i omdömena, kommentarer skickas här

Relaterat

:: Kärleksön

:: Yngsjömordet

:: Brott i paradiset

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f