t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Sommaren med Monika

Filmen börjar med lite fina vyer över ett morgondaggigt Stockholm, det är vår och inne på ett café frågar Monika (supersöta Harriet Andersson) Harry (Lars Ekborg) efter eld till sin cigarett. Han fumlar och får inte eld på tändstickorna. Hon föreslår att de båda ska gå på bio och sedan resa bort från denna hiskliga stad. Bio blir det först dock där det visas en engelsk film med dålig dubbning. När de ska gå hem så ser Monika en fin blus i ett skyltfönster och redan samma kväll får han kyssa henne. Hon säger att hon är tokig i honom och att han är precis som någon som bara finns i en film. Harry jobbar på dagarna i ett porslinslager där alla är otrevliga och klankar ned på grabbhalvan mest hela tiden. På Monikas jobb, i ett grönsakslager, är alla minst lika otrevliga och håller mest på att tafsa och nypa henne hela tiden. Hemma vid Monika är det likadant med en otrevlig pappa, en massa högljudda ungar och en sur hemmafru till mamma. Harry har inte det lätt heller hemmavid, hans mamma dog när han var åtta år gammal och hans pappa har problem med magen. Mest består Stockholm (eller fastlandet lättare sagt) av otrevliga, arga, äckliga typer så Harry och Monika, som nu är ett par, flyttar ned i Harrys pappas båt med namnet ”Ninne”. Fösta kvällen säger Monika att Harry ska ta av sig byxorna för att inte förstöra pressvecken och att han har så långa fina ben. Nåja. Sedan drar de två ut i skärgården med den lilla båten, sedan följer lite fina scener på natur och fåglar, lite tjusiga vyer och dylikt. Monika och Harry sjunger, trivs, badar och har det mysigt ihop mest hela tiden och filmen blir för en stund ett sådant där ögonblick som man själv någon gång vill vara med om, precis som i ”Änglar finns dom..” och ”Käre John”. De åker också på dans vid en brygga till tonerna av dragspel, det är dock mycket folk där så de åker vidare till en annan brygga där de ensamma kan dansa med solnedgången som bakgrundskuliss..

På kvällskvisten pratar de om framtiden, Monika tror hon är gravid och ser fram emot att bli hemmafru! Nästa morgon sjunger de och har det trevligt lite mer men då passar en campande tjuv att rota och förstöra deras båt. Han slår sönder och tänder t.o.m. eld på skutan. Han får dock måttligt av stryk sedan av en ilsken Harry (och tillika Monika) så han flyttar sedan. Varför han gjorde detta vet jag dock inte. Livet tuffar vidare för paret. De äter dock bara svamp i olika former så Monika oroar sig för att ungen ska förvandlas till en svamp så småningom. Hon vill ha annat att äta så hon föreslår att de ska stjäla lite mat i ett intilliggande hus. Det går inte så bra utan Monika åker fast när hon tar ett köttstycke ur en källare inrymd i en klipphäll. De ringer till polisen men Monika lyckas fly med köttstycket i högsta hugg. Scenerna som följer när hon i en skog äter av steken är förresten inspelad inne på Filmstaden i Solnas område! Livet tryter på de två och att de har varandra betyder inte så mycket nu, de har varken mat, kläder eller roligt längre. Nu ser dock båten hel och fin ut igen, nytt fönster har den också, så bra då. Sommaren övergår i höst i en handvändning och allt blir annorlunda så de två åker in mot staden igen. Där möter de ytterligare problem när dom berättar att de ska ha barn, de är ju så pass unga båda två, arton och nitton, men hursomhelst så föds i alla fall en liten flicka vid namn June sedan. Dock bringar detta barn i ytterligare ett i mängden av problem tillsammans med varken pengar, nya fina kläder, tråkiga fastrar, jobbande och pluggande. Monika är ingen bra mamma utan skulle snarare bli tokig om hon hade lill-June vid sin sida dag och natt. Harry åker bort ett tag och när han kommer tillbaka igen så finner han Monika i säng med en annan. Nu när människorna i deras omgivning är snälla och trevliga så blir istället Monika och Harry de otrevliga. Allt slutar, mer eller mindre, i misär och där Harry har ensam vårdnad om barnet. Han tänker tillbaka till den korta oskyldiga sommaren tillsammans med Monika framför en spegel..

När denna film kom så blev det ett jäkla ramaskri från både kritiker och från publik, sällan hade man sett sådana hemska scener i en svensk film. Kritikerna kallade Monika för slampa och censuren klippte i både de mer sensuella scenerna och i lite våld. I Amerika klippte man bort halva filmen för att kunna sälja den som en sexfilm, hur denna version blev skulle jag bra gärna vilja se för det är nämligen inte mycket alls av ens sensuella scener här. Det är inte ens sommar speciellt länge utan filmen handlar mer om ett par som blir förälskade, spenderar en sommar ihop och när hösten och mörkret börjar skymma så försvinner förälskelsen och övergår i trist vardag. Den som ser denna film, förutom ett fåtal scener med en ruggigt söt Harriet i fokus, som något uppseendeväckande och skandalöst borde se sig själv i spegeln och inse att filmen inte alls handlar om en nakenscen i skärgården utan om något helt annat. Denna film, tillsammans med Arne Mattssons ”Hon dansade en sommar”, beredde dock vägen för den svenska synden och är en av de mest betydelsefulla filmer inom svensk film, det tackar vi för!

Vitafrun informerar

Det är vitafruns personliga åsikter som framförs i omdömena, kommentarer skickas här

Relaterat

:: Fängelse

:: Käre John

:: Sommaren med Vanja

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f