t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Tips och trix i köket - Del 3

Steka saker och ting i ugnen i en form pratade jag om förra gången. Självklart ska man inte ha så mycket vätska av det man häller i, några skvättar räcker. Man vill ju trots allt inte ha vattnig mat. Nu fortsätter jag på temat jag påbörjade då och ger er hela tillvägagångssättet. I juletider kan man ha detta recept i åtanke: Tag fram en form där du har smör i botten (börja köpa smör/margarin på flaska om du inte gjort det tidigare), lägg i det du vill steka (exempelvis hamburgare i detta fall), krydda rikligt med örtsalt, dill och grillkrydda. Häll i några skvättar glögg i formen tätt följt av lika mycket whisky (som jag sa förut, budgetvariant finns, t.ex. Jack Daniels eller billigare sorter). Ställ in i ugnen på 200 grader och vänd lite då och då. Servera med valfri produkt, såsom ris, pasta, potatis eller couscous. Någon sås behövs inte då du kan använda curryketchup eller vanlig dito. Smaklig spis!

Ett alternativ vid din matlagning är att använda Bulgur. Detta används istället för pasta, potatis eller ris och tillagas som ris. Bulgur är ett traditionellt baslivsmedel från främre Asien och består av vetekorn. Funkar bra i de flesta kök och i de flesta rätter..

Nu till ett lite hemligt recept som jag fått av min mor, eller som jag lärt mig av min mor lättare sagt. Vi kör tillvägagångssättet på en gång. Tag två stycken skivor limpa (rekommenderas dock att du tar fyra på en gång), bred smör på dessa, ta sedan fram kaviar och bred på det också i rikligt valfri mängd. Skiva purjolök och lägg på de båda skivorna i strimlor eller valfritt utseende. Krydda med paprikakrydda, örtsalt (använd alltid örtsalt i alla sammanhang) samt rikligt med curry! Stek ett ägg i en panna vid sidan om och lägg sedan det på smörgåsen. Lägg ihop skivorna, häll i smör i pannan igen och lägg i smörgåsen. Vänta tills en gyllenbrun skorpa har täckt båda sidorna och servera sedan direkt! Men ät naturligtvis denna rätt med kniv och gaffel, din slusk. Egentligen ska man blanda kaviar, kryddor och purjolöken i en skål innan man har det på smörgåsen men det funkar lika bra att göra det separat direkt på. En succé genom åren och mycket gott även om man kanske inte gillar kaviar annars..

Vitafrun informerar

Har du testat dessa tips eller har du egna? Skicka in ros eller ris!

Fler recept

Vitafrun delar gärna med sig så läs gärna fler..

:: Nästa del

:: Föregående del

:: Se alla recept

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f