t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Den ståndaktige kyrkoherden

Denna svenska gladporrsuccé till buskis regisserades av duktige och på denna tid flitige Torgny Wickman. Det handlar om den lilla byn Forsa i mitten av 1800-talet dit det en dag kommer en ny kyrkoherde spelad av Jarl Borssén. Redan när han anländer omflockas han av en hoper med vackra kvinnor som fnittrar glatt och gläds åt hans ankomst. Fastän karln ser riktigt töntig ut! Alla andra män i byn har tydligen dragit ut i krig och när kyrkoherden en dag är kallad till biskopen så vaknar han med kroniskt stånd. Någon har nämligen varit så rackarns otrevlig att hon gett karln en s.k. ”trollpinne” och kyrkoherden kan ju inte i detta tillstånd infinna sig vid biskopens middag. Han tror det är djävulens verk, vad ska han nu göra och hur ska han bli av med ståndet? Jo, självklart ska han ha sex med så många kvinnor så att det lägger sig igen! Det går inte så bra dock, ståndet består fastän nästan hela Forsas vackra kvinnor försökt att hjälpa till på bästa sätt och förmåga. Djävulen håller ett hårt grepp om tönt-karln. Det hela leder till att biskopen surnar till och kallar in kyrkoherden om han så ska bäras dit på bår. Det blir tillslut med bår han får fraktas och när vagnen skrider genom landskapet med kyrkohederns ”tält” exponerat täcker till och med kärringarna ögonen för kossorna. Biskopen undrar om kyrkoherden inte har någon skam i kroppen när han kommer inburen med värsta ståndet på expeditionen men han har ändå överseende och tillslut så hamnar kyrkoherden på någon klinik där gapiga Dirch Passer (dansken med den stora truten som bl.a. är med i Arne Mattssons ”Blåjackor”) gör nåt experiment så att det jobbiga tillståndet går över. Nu borde väl alla vara glada, kyrkoherden är ju frisk, men nej, nu blir kvinnorna ledsna och en dyster stämning genomsyrar istället samhället. Tills den dag då ropen än en gång skalla genom bygden ”Kyrkoherden är uppstånden!” och det hela slutar med att Jarl får göka bäst fan han vill där i Forsa kvinnoförsamling. Ska man flytta dit kanske?

Detta blev en riktig biosuccé med mer än 650 000 besökare men kritiker och recensenter sågade dock filmen invid fotknölarna. Som så ofta med filmrecensenter så har de sällan samma uppfattning som besökarna och troligtvis är det själva sexkomedigenren som spelar in i tyckandet. Filmen producerades av ökände Inge Ivarsson som är mer eller mindre inblandad i alla svensk synd-filmer som kom vid denna tidpunkt och således även sexkomedierna. Han var också med och skrev manuset efter boken ”När det gick för kyrkoherden” tillsammans med regissören Torgny Wickman. Jarl Borssén kommer man nog alltid förknippa med teveprogrammet ”Gäster med gester” och han ser riktigt fånig ut, fast på ett bra sätt förstås. Kim Anderzon, då 27 år gammal, spelar en av alla dessa kvinnor som dyker upp och även hon tar av sig kläderna. John Elfström, förevigt mest känd som ”Åsa-Nisse”, spelar klockaren och gör en rolig insats som förstående äldre man. Fast roligast med filmen är nog ändå Cornelis Wreeswijks ständigt återkommande små trubadurtrudilutter och han spelar även en tystlåten krogägare för nån sekund. Hans små sånger är roliga och även lite vågade. Från början var det tänkt av filmen skulle spelas in i Italien med Anita Ekberg och Anthony Quinn i huvudrollerna men nu blev det istället Roslagen och Jarl. Inga autentiska sexscener syns på långa vägar och det är lika bra det, här är det eggande men oskuldsfull sexkomedi som gäller. Filmen var t.o.m barntillåten i Sverige medan den var totalförbjuden och klassad som porr i Tyskland!

Söta och vackra kvinnor i 1800-tals klänningar och frisyrer är dessutom alltid trevligt att se. I början hinns det dessutom med en häxbränning men vart den passar in i övriga historien känns oinspirerande. En fin scen är det dock. Efter filmens premiär kommenterade Jarl att filmen inte följde boken och att det enbart var prästens stånd som fanns kvar. Detta resulterade i att Inge Ivarsson gick till motattack med att nämna att enda anledningen till att Jarl fått huvudrollen var att han just såg så fånig ut. Ett riktigt roligt manus är det i alla fall och en helt okej film fyllt med både vackra lättklädda kvinnor och diverse fånigheter..

Relaterat

:: Rötmånad

:: Fäbodjäntan

:: Sommaren med..

:: Alla filmrecensioner

Vitafrun informerar

Skicka in dina kommentarer här

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f