t i l l b a k a

Vitafrun.se - Thy domain di Johannes Graaf

Den svenska synden

Vitafrun tar en närmare titt på filmerna som gjorde "Den svenska synden" världskänd! Fortsättning från föregående sida och du missar väl heller inte att läsa recensioner från några utav filmerna sedan?

"Veckända i Stockholm" följde och är den enda filmen som är regisserad av en kvinna, Ann-Marie Berglund. Hon spelar också huvudrollen i denna film som inte har någon dialog utan en voiceover av Marie Forså (som dock inte själv medverkar). Ann-Marie gjorde sedan inte speciellt många fler filmer. Taglinen för "Veckända" var "En svensk ståndare". "Den k... familjen", eller "Den k... släkten" som den hette när den först lämnades in till filmcensuren, regisserades av samma man som senare, mer eller mindre, skulle avsluta syndperioden med "Hemmafruarnas hemliga sexliv", Heinz Arland..

Taglinen för denna film var "Svensk hårdporr med resning" och relativt snygga huvudrollsinnehaverskan Anita Westberg är värd en titt samt för en del underhållande dialog och situationer. Arne Mattsson regisserade i samma veva "Smutsliga fingrar" (eller 1973) med Inge Ivarsson som producent. En del naket finns med och här finns det gott om kända namn såsom Ulf Brunnberg, Isabella Kaliff, Heinz Hopf, Lena Bergqvist och Barbro Hiort af Ornäs. Inge Ivarsson producerade även Mattssons "Morianerna"..

"Sommaren med Vanja" blev på bio en succé och huvudrollen spelas av finlands-svenska Oili Viirta, men här under synonymen Yvonne Jonsson. Oili fortsatte göra porr ända in på nittiotalet men är enligt källor så sliskig vid denna tidpunkt att det knappt går att se rullarna. Replikerna är dock av den sort att man kan skratta gott! Heinz Arland (Lars Pedersen) gjorde som sagt "Hemmafruarnas hemliga sexliv" 1981 och det var en kass produktion i både ljud och bild. Porrklimatet i Sverige var inte som det borde och det var svårt att finna nya modeller att ställa upp i filmerna. Ljudkvaliteten var så dålig att det t.o.m. påpekades på affischen, "Du kommer ändå inte vilja se filmen för replikerna", och denna film får stå som den allra sista syndfilmen. Nu övergick istället filmandet till video och blev, av någon anledning, snabbproducerad. Och visst gjordes det massvis med mer porr - och görs, men genren är ändå död i det avseende att det längre inte är filmer man kan njuta och skratta gott åt. Ingen inlevelse eller handling och idel "onanirullar". Snabbproducerade i massor och i högt tempo, bättre sexscener förvisso, men ändå inget mot de tidiga alstren. Realitysåpor spär fortfarande på myten om "den svenska synden" och den myt om att svenska flickor skulle vara lättfotade och allmänt kåta mest hela tiden. Dock gör de flesta av de inblandade tjejerna i sådana dokusåpor tyvärr ingen större insats i att döda myten heller..

Regelrätta porrfilmer och svensk synd-filmer bör ej förväxlas då det knappast är samma sak! Egentligen var det italienare och tyska filmproducenter som under 60-talet uppfann begreppet "svensk synd", eller "Schweden filme". Det gick helt enkelt lättare att sälja filmerna under detta namn medan de inte alls ens var inspelade i Sverige. En nyinspelning av "Kärlekens språk" kom för nåt år sedan men denna gång utan autentisk sex och som epilog så kan jag nämna att jag troligtvis kommer återkomma till detta ämne i framtiden och att det också kommer tillkomma fler filmrecensioner från dessa filmer allteftersom. Fortsätt kommentera och diskutera ämnet i exempelvis gästboken!

‹‹ Föregående sida

Till första sidan ››

Recensioner

:: Kärlekens språk

:: Den k.. familjen

:: Sommaren med Vanja

:: Veckända i Stockholm

:: Kärleksön

:: Fäbodjäntan

:: Den svenska synden

:: Hemmafruarnas hemliga..

Relaterat

:: Recensioner

:: Krönikor

:: Nyheter

Tema

Vitafrun tittar närmare på fler ämnen och personligheter här!

Säg din mening

:: Gästboken

:: Kommentera texten

:: Tyck till om vitafrun

:: Krönikor

:: Recensioner

:: Teckningar

:: Bilder

:: Recept

:: Tema

:: Nyheter

:: Information

:: Källtäppa Film

:: Gästboken

:: Röstning

:: Kontakta vitafrun

W h i t e   S o r r o w   P r o d u c t i o n s   |   2 0 0 5   |   J o h a n n e s   G r a a f